Piața de comerț online continuă să crească și în 2023, însă într-un ritm mai scăzut față de anii pandemici, a transmis, la Maratonul de Retail organizat de PROFIT NEWS TV, Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO). Însă mai este mult loc de creștere, continuă acesta.
Dezbaterea a fost organizată cu sprijinul Kaufland și Varta
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„În 2022 și 2023 am avut o perioadă de așezare. Au fost niște creșteri foarte mari, pentru că comerțul electronic era destul de jos în România până în 2022, după care în 2022 am ajuns la o oarecare saturație pentru că nici numărul de consumatori nu a mai crescut foarte mult, dar a început să recupereze pentru că se dezvoltă foarte mult în mediul rural. Tot mai multe persoane din mediul rural încep să comande online.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
S-a dezvoltat infrastructura de comunicații, de livrare, a curierilor în tot mai multe localități din mediul rural, astfel că începe comerțul online din nou să capete avânt. În plus, consumatorul a învățat și că poate să găsească în online mai ușor ceea ce are nevoie și că nu este nevoie să meargă în mai multe magazine să compare prețurile”, mai spune acesta.
Per total, continuă el, 2023 va fi un an de creștere pentru piața de retail online.
„Tot anul a fost creștere, dar pe final de an am văzut o creștere mai mare și pe fondul zilelor de Black Friday”, precizează Cristian Pelivan.
Provocările pieței de retail online, adaugă acesta, vin în perioada aceasta de la Bruxelles.
„Sunt multe proiecte de legislație, de directive europene, de regulamente, care vor pune o presiune mai mare pe comercianții online. Comerțul online a ajuns în vizorul autorităților de la Bruxelles. Există acum un proiect de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, care vine cu niște obligații destul de stricte pentru comercianții online.
Pe unele am reușit să le mai amânăm. De exemplu, ar fi fost o cerință care prevedea ca retailerii online să nu mai aibă mai mult de 40% spațiul liber în colet astfel încât să reducem deșeurile de ambalaje. Dar asta presupune niște investiții destul de mari. Aceasta obligație s-a amânat însă până în 2030”, afirmă directorul executiv la ARMO.
Cristian Pelivan mai spune și că România reprezintă în continuare interes pentru retailerii străini.
„Există mulți jucători din străinătate care se uită cu poftă spre piața românească. Suntem lideri în Europa de Est, avem avantajul ieșirii la mare, avem un port destul de mare, România are multe avantaje și reprezentăm peste jumătate din vânzările din această regiune. Suntem cea mai mare economie ca și valoare a PIB-ului din regiune și avem o infrastructură foarte bine dezvoltată. În plus, din ce în ce mai mulți români se învață cu comerțul electronic.
Și dacă ne uităm și la procentul pe care îl reprezintă vânzările online din totalul retailului încă suntem sub medie, pe la 10-11% poate chiar 12% în cel mai bun caz, pe când media europeană este undeva la 20%. Așa că loc de creștere este în continuare foarte mult. Noi sperăm ca în 10 ani să fim la nivelul mediei europene, dar asta depinde foarte mult și de dezvoltarea competențelor digitale în rândul populației generale”, precizează Pelivan.