Guvernul Suediei va oferi garanții de stat, de lichiditate, de zeci de miliarde euro companiilor energetice din întreaga regiune nordică și baltică a Europei, pe fondul scumpirilor galopante și al volatilității fără precedent din piețe, premierul de la Stockholm, Magdalena Andersson, avertizând că decizia gigantului rus de stat Gazprom de a stopa livrările de gaze către Europa riscă să afecteze nu doar securitatea energetică, ci și stabilitatea financiară a Suediei și a țărilor vecine, scrie Bloomberg.
Jucătorii din piețele de energie, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii, trebuie să depună colateral financiar pentru a-și garanta îndeplinirea obligațiilor contractuale, în lipsa acestor garanții tranzacțiile pe bursele de specialitate nefiind posibile. Scumpirile masive și volatilitatea extremă din ultima perioadă au făcut ca necesarul de colateral să crească la rândul său masiv.
″Garanțiile de stat vor fi de ordinul a sute de miliarde de coroane (echivalentul a zeci de miliarde de euro – n.r.) și vor fi implementate înainte de închiderea de luni a piețelor. În primele două săptămâni, garanțiile vor fi oferite tuturor jucătorilor nordici și baltici din piața de energie. Acest lucru va da țărilor vecine răgazul necesar pentru a-și elabora propriile măsuri de sprijin. Dacă nu acționăm, există un risc major de destabilizare a sistemului financiar, care ar putea duce și la o criză financiară″, a spus Andersson, într-o conferință de presă comună susținută alături de guvernatorul băncii centrale suedeze, ministrul de Finanțe și șeful autorității de supraveghere a industriei financiare din Suedia.
Parlamentul Suediei va fi convocat luni pentru a aproba modificări de legislație care să permită luarea măsurilor propuse de guvern. Autoritățile de la Stockholm anunțaseră anterior că au pregătit un buget de peste 8 miliarde de euro pentru sprijinirea consumatorilor afectați de scumpirea energiei, în iarna care vine și în anul următor.
Scumpirile fără precedent ale energiei pe piețele angro din Europa au majorat amplu și costurile tranzacțiilor de vânzare și cumpărare, cerințele de colateral pentru garantarea deal-urilor crescând corespunzător. De exemplu, compania energetică de stat Fortum din Finlanda a anunțat recent că necesarul de colateral i s-a majorat cu 1 miliard de euro într-o săptămână, de la 4 la 5 miliarde euro, și asta excluzând garanțiile necesare tranzacțiilor subsidiarei sale germane Uniper.
Finlanda pregătește și ea garanții de stat pentru tradingul de energie, a anunțat pe Twitter ministrul de Finanțe de la Helsinki, Annika Saarikko.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Daea discută cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș un transfer al fabricii pe care gigantul francez Tereos vrea să o închidă. Interes și din partea Scandia Food, liderul pieței conservelorSăptămâna trecută, principalul operator bursier sectorial din Europa, European Energy Exchange, a solicitat mai mult sprijin din partea statelor pentru garantarea tranzacțiilor de vânzare și cumpărare ale traderilor, necesarul suplimentar de colateral de miliarde de euro afectând lichiditatea și sporind și mai mult volatilitatea cotațiilor.
În România, care a introdus recent o suprataxă de facto de 98% pe profiturile din trandingul de energie, una dintre criticile traderilor la adresa măsurii este că le va afecta grav capacitatea de a obține finanțare bancară pentru a vinde și cumpăra electricitate.