Bloomberg: Prima piață bear pentru obligațiunile globale din ultima generație

Bloomberg: Prima piață bear pentru obligațiunile globale din ultima generație
scris 2 sep 2022

În contextul în care băncile centrale sunt hotărâte să elimine inflația chiar și cu prețul unei recesiuni, obligațiunile mondiale au intrat în teritoriul pieței bear pentru prima dată în ultima generație, scrie Bloomberg.

Indicele Bloomberg Global Aggregate Total Return al obligațiunilor guvernamentale și al obligațiunilor corporative recomandate pentru investiții (investment grade) a scăzut cu peste 20% sub nivelul maxim din 2021, cea mai mare scădere de la debutul indicelui în 1990. Oficialii băncilor centrale au insistat în ultimele zile asupra importanței unei politici monetare mai stricte, pornind de la mesajul puternic al președintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, la reuniunea de la Jackson Hole. 

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Cele două noi modele lansate de Dacia în ultimul an au salvat evoluția mărcii într-o perioadă de criză. Previziunile companiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cele două noi modele lansate de Dacia în ultimul an au salvat evoluția mărcii într-o perioadă de criză. Previziunile companiei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cred că perioada de creștere a obligațiunilor, care a început la mijlocul anilor 1980, se încheie. Randamentele la obligațiuni nu se vor întoarce la minimele istorice înregistrate atât înainte, cât și în timpul pandemiei", a declarat Stephen Miller, consultant de investiții la GSFM.

Bloomberg: Prima piață bear pentru obligațiunile globale din ultima generație

Obligațiunile europene au fost cele mai afectate în acest an, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la gazele naturale. Piețele asiatice au avut mai puțin de suferit, ajutate de obligațiunile chinezești.

În multe privințe, realitățile economice și politice cu care se confruntă acum investitorii amintesc de piața bear a obligațiunilor din anii 1960, care a început în a doua jumătate a deceniului repectiv, când o perioadă de inflație scăzută și de șomaj s-a încheiat brusc. Pe măsură ce inflația a accelerat în anii 1970, dobânzile de referință ale titlurilor de trezorerie au crescut puternic. Ulterior, acestea au ajuns la aproape 16% în 1981, după ce președintele de atunci al Fed, Paul Volcker, a majorat ratele la 20% pentru a tempera presiunile asupra prețurilor. 

Powell a menționat anii '80 în discursul său pentru a-și susține punctul de vedere, afirmând că "istoria ne avertizează în legătură cu relaxărea prematură a politicii monetare".

"Nu aș caracteriza tendința actuală ca fiind o nouă piață bear istorică a obligațiunilor, ci mai degrabă o corecție necesară după o perioadă de randamente nesustenabil de joase", a declarat Steven Oh, departamentului de instrumente cu venit fix la PineBridge Investments.
Facebook închide și Neighborhoods CITEȘTE ȘI Facebook închide și Neighborhoods

"Așteptările noastre sunt că randamentele vor rămâne scăzute în raport cu standardele istorice pe termen lung, iar anul 2022 va reprezenta probabil vârful randamentelor la obligațiunile cu scadența la 10 ani din ciclul actual", potrivit acetuia.

Kellie Wood, manager de portofoliu la Schroders, începe să vadă o anumită valoare a obligațiunilor guvernamentale pe măsură ce randamentele cresc, iar portofoliile se aliniază la riscul de recesiune.
 
"Într-un viitor nu foarte îndepărtat, va exista o oportunitate de a cumpăra obligațiuni pe măsură ce băncile centrale ne garantează o recesiune globală", a spus aceasra, citată de Bloomberg.
viewscnt
Afla mai multe despre
piata bear
obligatiuni
titluri
dobanzi
randamnete
preturi obligtiuni
bear
fed
bce