Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, conform deciziei luate luni de Biroul Executiv al PNL Bugetul va fi construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,60 % din PIB și deficit ESA estimat la 3,58 % din PIB, conform proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, pe care Guvernul și-a asumat deja răspunderea. Este pentru prima dată când un Guvern optează pentru această procedură parlamentară pentru bugetul de stat.
Surse oficiale din PNL au declarat pentru Profit.ro că Biroul Executiv al PNL a votat ca Guvernul Orban să își asume răspunderea și pe proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale.
UPDATE Premierul Orban a confirmat, după ședința Biroului Executiv al PNL, că Guvernul a primit din partea conducerii PNL acordul pentru angajarea răspunderii privind proiectul de buget.
Orban a precizat că obiectivul Guvernului este de a adopta bugetul până la 31 decembrie, iar cel mai probabil marți Executivul va lua o decizie oficială cu privire la angajarea răspunderii, pe 23 decembrie.
CITEȘTE ȘI Iohannis: E constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul de buget. Orban: Eu n-am vorbit încă de angajarea răspunderiiLa începutul lunii, președintele Klaus Iohannis spunea că este constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat. În schimb, membri ai PSD susțineau că vor contesta procedura la Curtea Constituțională, dacă va fi aplicată.
Construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est.
Pentru anul 2020, soldul bugetar este estimat la -3,60% din PIB, iar cheltuielile de personal la 9,7% din PIB, în timp ce pentru anul 2021, soldul bugetar va fi de -3,34% din PIB, iar cheltuielile de personal de 9,4% din PIB.
Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 45%, luând în considerare eventualele evoluții sub așteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât și ale piețelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bugetul 2020. Venituri în creștere cu 10%, cheltuieli tăiate la jumătate față de ultimii 2 ani, pentru prima dată în scădere ca pondere în PIB în ultimii 5 ani. Agricultura, Educația, Internele - mari creșteriLa estimarea veniturilor și cheltuielilor bugetare pentru perioada 2020-2022 s-au avut în vedere următoarele măsuri:
- actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete, respectiv creșterea acesteia de la 366,147 lei/1.000 țigarete la 386,377 lei/1.000 țigarete, având în vedere că potrivit Codului fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale;
- creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503.97 lei/1.000 țigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, astfel încât să fie respectate prevederile art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum;
- eliminarea mecanismului plății defalcate a TVA în vederea compatibilizării cu acquis-ul comunitar în domeniu; executarea silită a sumelor existente în contul de TVA se va aplica în mod corespunzător de către instituțiile de credit, în limita sumei totale a obligațiilor bugetare, astfel cum aceasta este individualizată în adresa de înființare a popririi;
- începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2019;
- valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019;
- începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei;
- interzicerea cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice;
- asigurarea a 2% din PIB pentru apărare.