Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,2 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, cu 22,2% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate luni.
În ianuarie-octombrie 2018, deficitul de cont curent a fost de 7,53 miliarde euro, potrivit datelor BNR. În ianuarie-septembrie 2019, deficitul de cont curent era de 8,1 miliarde euro, scrie News.ro.
Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.
CITEȘTE ȘI Viktor Orban, la Timișoara: Vrem ca marea problemă a Europei Centrale să fie ce ne facem cu muncitorii care vin din Occident să se angajeze la noiDeficitul comercial al României a avansat cu 18,4% în primele 10 luni, la 14,02 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS).
Potrivit datelor BNR, balanța bunurilor a consemnat, în ianuarie-octombrie, un deficit de 14,09 miliarde euro, în creștere cu 2,5 miliarde euro față de aceeași perioadă a anului trecut.
Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 278 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 562 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 10 milioane euro.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 4,822 miliarde euro (comparativ cu 4,768 miliarde euro în perioada ianuarie - octombrie 2018), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,21 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 617 milioane euro.
În 2018, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare față de anul anterior.