Fostul ministru de Interne Gabriel Berca condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, a fost pus în libertate ca urmare a deciziei Tribunalului Vaslui.
"În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod de procedură penală raportat la art. 587 alin. 3 Cod de procedură penală, respinge ca nefondată contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Iași împotriva sentinței penale nr. 1314/17.10.2018 a Judecătoriei Vaslui pe care o menține. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Ia act că condamnatul a fost asistat de apărător ales. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 12.12.2018", este decizia Tribunalului Vaslui, potrivit News.ro.
În 17 octombrie, Judecătoria Vaslui a admis cererea de liberare condiționată a lui Berca, decizi fiind însă contestată și astfel doarul a ajuns la Tribunalul Vaslui.
"Admite cererea, având ca obiect liberare condiționată, formulată de condamnatul BERCA GABRIEL. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiționată a condamnatului BERCA GABRIEL, deținut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 61/2016 a Curții de Apel Bacău, mandat de executare nr. 65/D/2017. Atrage atenția condamnatului asupra dispozițiilor art. 104 alin.2 Cod penal privind revocarea liberării condiționate. În baza art. 275 alin.6 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Suma de 32,5 lei reprezentând onorariu apărător desemnat din oficiu ( av. Buculeasa Gabriel– delegație nr.1903/27.09.2018) va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 17.10.2018", se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.
Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost judecat după ce, alături de fostul deputat Mihai Banu ar fi primit în total 185.000 euro de la un om de afaceri. În primă instanță, fostul ministru din Guvernul Boc fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare.
Tot atunci a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare fostul deputat Mihai Banu.
Totodată, magistrații instanței supreme au menținut decizia din prima instanță, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, de a confisca de la cei doi foști demnitari câte 92.500 de euro
"(...) Condamnă pe inculpatul Berca Gabriel la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. (...) Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Banu Lucian împotriva aceleiași sentințe penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelurilor declarate de inculpații Berca Gabriel și Banu Mihai rămân în sarcina statului. Obligă apelantul - inculpat Banu Lucian la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", este decizia pronunțată în urmă cu un an de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru el cât și pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din județul Bacău.
În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membri ai Guvernului, prin folosirea influenței personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de societatea de construcții deținută de Viorel Rusu, potrivit anchetatorilor.
În aceeași perioadă, Mihai Banu ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atât pentru el, cât și pentru Berca și pentru partidul din care făceau parte.
"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 de metri pătrați, situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arăta în rechizitoriul DNA.