ULTIMA ORĂ Erste: Cursul se va deprecia spre 4,8 lei/euro anul viitor. Instabilitatea politică va face dificilă reducerea deficitului

ULTIMA ORĂ Erste: Cursul se va deprecia spre 4,8 lei/euro anul viitor. Instabilitatea politică va face dificilă reducerea deficitului
scris 13 dec 2018

Erste Group se așteaptă ca leul să piardă din valoare față de euro anul viitor, în condițiile unei situații fiscale dificile, combinată cu o creștere economică mai mică și cu adâncirea dezechilibrelor externe. De asemenea, după ce coaliția PSD/ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, Erste se așteaptă la o creștere a instabilități politice, ceea ce va face dificilă consolidarea fiscală, în condițiile în care partidele se află în modul de campanie electorală permanentă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul austriac estimează că leul va trece de pragul de 4,7 unități/euro și va ajunge aproape de 4,8/euro, după ce în ultimele 12 luni a variat în intervalul 4,63-4,66/euro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Episoadele ocazionale de aversiune la risc la nivel global și/sau șocurile domestice vor declanșa probabil o depreciere de 2-3% a leului, pe care o considerăm sub limita de viteză anuală a BNR”, notează Erste.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Erste se așteaptă ca Banca Națională a României să-și reducă opoziția la deprecierea cursului, în condițiile în care reducerea inflației în interiorul țintei de 1,5-3,5% nu-i oferă motive pentru creșterea dobânzii cheie anul viitor de la nivelul curent de 2,5%.

GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010 CITEȘTE ȘI GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010

Rata anuală a inflației a scăzut de la niveluri de peste 5% în mare parte a anului la 3,4% în noiembrie, după ieftinirea petrolului și reclasificarea unor servicii în cota redusă de TVA de 5%.

„Având în vedere că inflația va rămâne în țintă în următoarele luni și inflația de bază s-a redus, banca centrală nu trebuie să se grăbească cu creșterile de dobândă, mai ales dacă guvernul își va inversa o parte din expansiunea fiscală spre finele anului viitor”, scriu analiștii Erste.

Această ultimă parte s-ar putea, însă, să fie greu de făcut de către guvern, în condițiile în care deficitul bugetar este pentru al treilea an la rând la 3% din produsul intern brut, iar pentru anul viitor Erste estimează menținerea, în continuare, la acest nivel. „Creșterea instabilității politice va face consolidarea fiscală dificilă, în condițiile în care partidele sunt într-un permanentă stare de campanie”, notează Erste.

Anul viitor, în luna mai, sunt alegeri europarlamentare, urmate în noiembrie/decembrie de cele prezidențiale. La jumătatea anului 2020 vin alegerile locale, apoi, la sfârșitul anului, cele parlamentare.

Pe lângă situația fiscală, printre factorii fundamentali care, în opinia Erste, împing spre o depreciere a cursului se numără și diminuarea creșterii economice de la circa 7% în 2017, la 4,3% în acest an și 3,4% anul următor, precum și adâncirea deficitului de cont curent, de la 3,2% din PIB anul trecut, la 3,8% în acest an și 4,1% anul următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
depreciere curs
depreciere leu
prognoza curs
prognoza erste