Ministerul Finanțelor va discuta la următoarea întâlnire, din noiembrie, cu reprezentanții contabililor o eventuală amânare a termenului de la care intră în vigoare contravențiile pentru nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor comunicate prin Nota de Conformare la e-TVA, potrivit informațiilor primite de către Profit.ro de la reprezentanți ai Finanțelor. Potrivit acestora, ministrul Marcel Boloș le-a transmis reprezentanților contabililor că la următoarea ședință se va discuta posibilitatea prorogării sancțiunilor până în vara lui 2025.
Nota de conformare este transmisă contribuabililor atunci când apar diferențe între decontul precompletat de TVA și datele contribuabilului. Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor se sancționează, dar contravențiile au fost amânate până la 1 ianuarie 2025.
De asemenea, în cadrul discuțiilor, desfășurate joi seară, au fost abordate și următoarele subiecte
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Stabilizarea TVA-ului colectat ca si conciliere intre valorile declarate și cele din sursele de date ANAF până la 31.12.2024
- Intrarea pe analiza diferențelor pentru TVA deductibil începând cu decontul lunii decembrie 2024 sau ianuarie 2025
Potrivit ministerului, eventuale prorogări ale sancțiunilor la e-Transport sau a termenelor la e-Proprietate nu au făcut obiectul discuțiilor de ieri.
Un reprezentant al contabililor, Loredana Mihăilă, prezent la întâlnirea cu Finanțele a publicat o listă de "previziuni" ca urmare a acestor discuții. Potrivit acesteia, a fost menționat 1 ianuarie 2026 ca potențial termen pentru sancțiuni la nota de conformare.
Previziuni:
- Prorogă termenul pentru intrarea în vigoare a contravențiilor pentru nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor comunicate prin Nota de Conformare Ro e-TVA până la 01.01.2026
- Stabilizarea TVA-ului colectat ca si conciliere intre valorile declarate și cele din sursele de date ANAF până la 31.12.2024
- Intrarea pe analiza diferențelor pentru TVA deductibil începând cu decontul lunii decembrie 2024 sau ianuarie 2025
Pe lângă temele care au făcut obiectul discuțiilor, au mai fost menționate și următoarele, afirmă Loredana Mihăilă:
- Prorogarea aplicării unor contravenții pentru e-transport și modificarea sistemul valoric de sancționare
- Prorogarea impozitului pe proprietate până la 01.01.2026
Reprezentații contabililor participă la întâlnirile Comitetului e-TVA începând din această vară, după ce în luna iulie contabilii au organizat un protest, în cadrul căruia au contestat sistemul e-TVA și alte măsuri fiscale, inclusiv ritmul alert de schimbare a legislației.