EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 03:08

Deficitul bugetar a crescut într-un ritm alert în luna septembrie și a ajuns, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse guvernamentale, la 5,45% la finalul lunii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La final de august, deficitul bugetar s-a situat la 4,57%. În continuare, în timp ce octombrie, luna cu cele mai mari încasări planificate la ANAF din tot anul, ar putea aduce o oarecare stabilitate în finanțele Guvernului, ultimele două luni din an sunt istoric cu cheltuieli foarte mari și deficite în jurul a 2% din PIB, situație agravată în acest an de alegerile parlamentare și prezidențiale.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat, de asemenea, potrivit informațiilor obținute din surse guvernamentale, că Guvernul a stabilit cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată la 7,9% din PIB în termeni ESA (standardul utilizat la nivel UE). Deficitul în termeni cash (standardul românesc) ar urma să se situeze la circa 8%, în jurul a 142 miliarde lei.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

La PIB de 1.768,8 miliarde lei, estimat pentru 2024 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză în cea mai recentă proiecție macroeconomică, deficitul de 5,45% ar însemna 96,4 miliarde lei, față de 80,9 miliarde lei în august anul acesta.

DOCUMENT România, Grecia și Bulgaria au cerut Bruxelles-ului suprataxarea celor mai ieftini producători de energie, precum și a traderilor, măsură în vigoare la noi până la eliminarea plafonării CITEȘTE ȘI DOCUMENT România, Grecia și Bulgaria au cerut Bruxelles-ului suprataxarea celor mai ieftini producători de energie, precum și a traderilor, măsură în vigoare la noi până la eliminarea plafonării

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 90 miliarde lei (5,7% din PIB) pentru întreg anul.

Recent, Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, cu un deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevede legea bugetului adoptată la începutul acestui an.

Datele obținute de Profit.ro pe surse privind execuția la 9 luni sunt preliminare, având în vedere că septembrie abia s-a încheiat, urmând ca datele oficiale să fie publicate după 25 octombrie.

În urmă cu peste o săptămână, Consiliul Fiscal avertiza că estimează un deficit bugetar de 8%, peste niveluld e 6,94% pregătit de cătrre Guvern în cadrul rectificării bugetare. Potrivit CF, persistă incertitudini asupra veniturilor din digitalizare și din amnistia fiscală, în timp ce la cheltuieli Guvernul pare să fi subevaluat cheltuielile cu subvenții și bunuri și servicii, în timp ce persistă incertitudini privind impactul recalculării pensiilor.

August și septembrie - luni cu venituri mai mici la ANAF. Octombrie este planificată cu venituri ridicate

Adâncirea deficitului în august și septembrie este determinată, parțial și de veniturile sub media lunară din acest an colectate de către ANAF. Cele două luni sunt, istoric, printre cele mai slabe din an.

De exemplu, în august și septembrie planul ANAF prevedea în jur de 34,5 miliarde de lei pe lună, în timp ce în octombrie (lună ce urmează încheierii de trimestru), colectarea este anticipată la 46 miliarde de lei.

Chiar dacă ANAF a făcut până în prezent planul de venituri, Guvernul a depășit cu mult cheltuielile programate prin legea bugetului.

Primă decizie de creștere a bonificației pentru bun-platnici, parte a amnistiei fiscale. Majorarea poate da o gaură suplimentară în buget de peste 700 milioane lei, în timp ce sunt așteptate creșteri de taxe CITEȘTE ȘI Primă decizie de creștere a bonificației pentru bun-platnici, parte a amnistiei fiscale. Majorarea poate da o gaură suplimentară în buget de peste 700 milioane lei, în timp ce sunt așteptate creșteri de taxe

Guvernul a anunțat o serie de măsuri - amnistia și reduceri de cheltuieli

Având în vedere presiunea asupra finanțelor statului pe final de an, Guvernul a anunțat deja o serie de măsuri pentru a aduce venituri suplimentare la buget și pentru a limita cheltuielile.

În august, au fost discutate măsuri pentru a crește veniturile colectate de către ANAF cu 5 miliarde de lei în acest an, dar și pentru o reducere a cheltuielilor cu alte 5 miliarde de lei.

Până în prezent, a fost adoptată o ordonanță cu o amnistie fiscală și măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar de 2 miliarde de lei.

Amnistia ia în calcul, în termeni cash, venituri suplimentare la buget de circa 9 miliarde de lei în acest an, dar și un cost (din acordarea bonificației) anul următor de 1,1 miliarde de lei. În termeni de deficit ESA, însă, înseamnă un impact de venituri de numai 7,9 miliarde de lei în acest an (ESA, standardul UE, contabilizează cheltuiala de anul următor la acest an).

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță prevede un impact al măsurilor de reducere a cheltuielilor de 2,05 miliarde lei.

Moody\'s: Guvernul României va prezenta un plan de reducere a deficitului, dar pachetul complet de măsuri de ajustare va veni, probabil, după alegeri CITEȘTE ȘI Moody's: Guvernul României va prezenta un plan de reducere a deficitului, dar pachetul complet de măsuri de ajustare va veni, probabil, după alegeri

Cum obișnuiește Guvernul să cheltuiască în ultimele două luni din an

 

Noiembrie
+
Decembrie
(pp PIB)

Deficit
final an
(% PIB)
cash
2023 1,71 5,9%
2022 2,4 5,7%
2021 2,7 6,7%
2020 2,6 9,6%
2019 1,8 4,6%
2018 0,7 2,9%
2017 2,1 2,8%
2016 2,2 2,4%
2015 2,7 1,5%
2014 2,2 1,9%
2013 1,3 2,5%
2012 1,3 2,5%
2011 2 4,2%
2010 1,9 6,3%
2009 2,1 7,1%
2008 3,1 4,7%
2007 2,4 2,3%

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor