Datoria statului a crescut cu 5 miliarde de lei în luna august și a ajuns la 550,3 miliarde de lei, de la 545,3 miliarde lei în iulie, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Îndatorarea, ponderea în PIB a datoriei, și-a reluat creșterea în august, de la 49,3% în iulie, și a ajuns la 49,7%. În iulie, îndatorarea a scăzut de la 49,5% în iunie, chiar dacă suma datorată a urcat cu 19,3 miliarde de lei. Evoluția a venit din majorarea PIB nominal pentru ultimele patru trimestre, bază la care se calculează îndatorarea.
În iulie, datoria publică a statului a crescut de la 526,05 miliarde de lei la finalul lunii iunie la 545,34 miliarde lei, dar s-a menținut sub pragul de 50% din PIB, în condițiile în care PIB nominal, față de care se calculează îndatorarea statului, a fost majorat de la 1.062,5 miliarde lei la 1.105,7 miliarde lei.
Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat, la finalul lunii august că se estimează o îndatorare la final de an de 49,1-49,2% din PIB. Atingerea acestui grad de îndatorare, mai redus față de prognozele anterioare, va avea o contribuție importantă din creșterea PIB nominal, a spus acesta. În prezent, guvernul condus de premierul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune, însă un alt guvern nu a fost instalat încă.
În cazul în care îndatorarea depășește 50% din PIB, guvernul este obligat să ia unele măsuri de reducere a cheltuielilor. Detalii despre acestea sunt disponibile aici.
CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă Guvernul a împrumutat 4 miliarde de lei în septembrie și a urcat totalul la 89 miliarde de lei, în contextul în care necesarul brut de finanțare este pentru acest an de 135 miliarde de lei. Guvernul pare rămas în urmă, având în vedere că în ultimele trei luni ar trebui să contracteze încă 46 de miliarde de lei (circa 9 miliarde de euro), relevă date analizate de Profit.ro.
Ministerul Finanțelor pare să conteze pe încă o ieșire pe extern până la finalul anului, de 3,5 miliarde de euro, dar și pe sume importante de la Comisia Europeană, avans pentru proiectele din PNRR. La acestea s-ar adăuga și împrumuturile de la bănci și investitori de pe piața internă.
CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase Trebuie menționat și că la finalul lunii octombrie guvernul are ultima plată importantă din 2021 în contul datoriei publice. Ajunge la scadență o emisiune de titluri de stat prin care statul a împrumutat 9,33 miliarde de lei pe parcursul mai multor ani, relevă date analizate de Profit.ro.
Datoria în august Datorie publica august 2021
Datoria în iulie
datorie publica iulie 2021