Premierul demis Florin Cîțu a declarat sâmbătă că Guvernul ia în calcul reducerea temporară a TVA la energie electrică și gaze naturale de pe facturile de consum ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), pentru diminuarea poverii scumpirilor galopante din ultima perioadă.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Măsura ar urma să fie promovată în Parlament ca amendament la Legea de aprobare a OUG de compensare a facturilor consumatorilor casnici, dat fiind că Executivul Cîțu, demis recent prin moțiune de cenzură, nu poate adopta ordonanțe de urgență.
"Dacă Ministerul Finanțelor este de acord, s-ar putea ca temporar, doar temporar, pentru o perioadă de 6 luni de zile sau până la sfârșitul lui martie, să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii. Deci temporar, dacă Ministerul Finanțelor spune că este ok să facem acest lucru, am putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru IMM-uri", a spus Cîțu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Rubik’s se luptă din greu cu fabricanții de cuburi contrafăcute: 30 de avocați specializați în litigii internaționale vânează fake-urile din China sau chiar GermaniaÎntrebat despre ideea amânării plății facturilor la energie și gaze ale populației, Cîțu a declarat că amânarea s-ar putea face cel puțin pe perioada iernii, când facturile sunt mai mari.
"Acum, vom vedea care e formula optima. Să vedem dacă se amână până la jumătatea verii, până la jumătatea anului viitor, dacă se împarte pe mai multe perioade, sunt mai multe scenarii cu care lucrăm. Este una dintre soluțiile pe care le propune și Comisia Europeană. Formula finală o vom vedea luni", a răspuns premierul.
CITEȘTE ȘI FOTO TIR încărcat cu motoare răsturnat pe DN 5. Sensul de mers spre Giurgiu, impracticabilPremierul a sugerat că furnizorii ar putea fi compensați pentru această amânare a plății facturilor de către clienții lor casnici printr-o amânare corespunzătoare a obligațiilor lor fiscale.
"Bineînțeles că, pentru companiile respective (furnizorii de energie și gaze – n.r.), această amânare reprezintă sigur un cost. Și atunci ne gândim cumva la o compensare și pentru companiile respective, să nu trebuiască să plătească impozite o vreme și așa mai departe. Există un efect în lanț pe care încercăm să îl identificăm și apoi să îl atenuăm", a punctat Cîțu.
Pe de altă parte, furnizorii și distribuitorii de energie și gaze au respins categoric atât amânarea plății facturilor, cât și plafonarea prețurilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu, întrebat dacă se așteaptă la un Guvern interimar până la finalul anului: Sper să nu!În privința problemelor financiare ale sistemelor locale centralizate de termoficare, Cîțu a spus că este nevoie de o soluție unitară la nivelul întregii țări și nu doar pentru anumite UAT-uri.
"Și asta va însemna resurse de la bugetul de stat. Deși, dacă suntem onești, ar trebui să ne uităm la aceste primării cum și-au gestionat bugetul până acum și ce economii au făcut în acest an, că este ușor să vii să ceria cum bani de la bugetul central, și vom avea resurse să dăm, pentru că am avut creștere economică", a declarat premierul.