Vicepreședintele pe Agricultură al PNL, senatorul liberal George Scarlat, care controlează două companii agrobusiness cu rulaje anuale cumulate de peste 28 milioane lei în 2020, a inițiat un proiect legislativ prin care vrea să impună salariu minim brut de 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară, dar și scutirea de impozit pe venit pentru remunerațiile angajaților din aceste sectoare.
"Apreciind că agricultura reprezintă unul din domeniile prioritare pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de guvernare, ținând cont că sectorul agricol și al industriei alimentare s-au confruntat cu dificultăți legate de asigurarea forței de muncă specializate și de stabilitatea acesteia, este necesară adoptarea de măsuri legislative în vederea asigurării unei renumerații adecvate în aceste domenii. Ca urmare, un salariu minim în agricultură și în industria alimentară ar aduce avantaje pentru angajat, acesta obținând dreptul la asigurări sociale și un loc de muncă mai stabil. O mare parte a populației rurale trăiește în preajma pragului sărăciei, în pofida faptului că oamenii dețin în proprietate suprafețe de teren care le-ar permite obținerea de producții agricole peste limita de subzistență, dacă ar avea mecanisme viabile de introducere a acestei producții în circuitul economic și dacă ar avea locuri de muncă stabile și corect remunerate. Prin prezenta propunere legislativă se introduc reglementări privind acordarea salariului minim în domeniul agriculturii și al industriei alimentare. Prin asigurarea unui nivel al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul agriculturii și al industriei alimentare în cuantum de 3.000 lei lunar, vor fi stabilite condițiile minimale de salarizare aplicabile întregului sector, fapt ce va genera o creștere a gradului de ocupare și stabilitate a forței de muncă", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ.
Acesta modifică celebra și controversata OUG nr. 114/2018 din fosta guvernare PSD, criticată adesea și de actualul președinte PNL, premierul demis Florin Cîțu. Printre altele, ordonanța respectivă a stabilit salariu minim brut de 3.000 de lei pe lună în sectorul construcțiilor până la finalul anului 2028, precum și scutirea de impozit pe venit pentru remunerațiile angajaților din acest sector.
Senatorul Scarlat vrea ca aceste prevederi să se aplice și în agricultură și industria alimentară.
"Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul agriculturii și al industriei alimentare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul agriculturii și al industriei alimentare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună", prevede proiectul de lege.
În plus, se vrea modificarea Codului Fiscal, prin includerea veniturilor din salarii și asimilate acestora obținute de persoanele fizice care lucrează pentru angajatori din agricultură și industria alimentară pe lista celor scutite de impozitul pe venit.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE 16 paturi cu oxigen din secția medicală a Spitalului Colțea stau nefolosite. DSP București spune că dosarul depus e incompletProiectul senatorului PNL George Scarlat a fost înregistrat la Senat la puțin timp după ce ministrul PNL interimar al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, a declarat pentru Profit.ro că plafonarea contribuțiilor la sănătate pentru persoanele cu salarii mari este în prezent un scenariu aflat în lucru, care poate fi implementat alături de alte reforme ale sistemului fiscal, prevăzute în PNRR, și ar compensa într-o oarecare măsură eliminarea unor scutiri din prezent, cum sunt cele pentru IT și construcții.
"Suntem în discuții pe diverse scenarii și nu vom lua nicio măsură până nu discutăm cu piața și vedem care sunt variantele fiecăruia. Toate lucrurile acestea, cu eliminarea excepțiilor și unele măsuri de compensare, cum ar fi plafonarea contribuțiilor, sunt un pachet de reforme pe o perioadă de 4-5 ani, în care stăm și într-un trend de consolidare fiscală. Lucrurile astea nu se întâmplă acum. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp. Se va aplica pentru toți și va compensa într-o oarecare măsură eliminarea scutirilor pentru anumite domenii, cum ar fi IT, cercetare și chiar construcții", a spus ministrul.
CITEȘTE ȘI Moody’s a îmbunătățit perspectiva României din negativă în stabilă. Standard&Poor's a reconfirmat ratingul suveran. Rata de vaccinare relativ scăzută a României poate împiedica însă performanța economicăGeorge Scarlat (42 de ani), senator PNL de Galați, președintele Comisiei de Agricultură a Senatului și proaspăt ales vicepreședinte pe Agricultură al partidului la Congresul din septembrie, este asociat unic la compania de creștere a porcilor Fermsuin SRL din Liești, județul Galați, un business cu profit net de 7,6 milioane lei, cifră de afaceri de 9,2 milioane lei și un număr mediu de 21 de angajați în 2020, conform datelor Termene.ro.
Direct și prin intermediul Fermsuin SRL, George Scarlat controlează integral și firma de abatorizare și producție-conservare de carne Șerbănești Livada SRL, care a terminat anul trecut cu profit net de 726.000 lei, la un rulaj de peste 19 milioane lei și cu un efectiv mediu de 38 de angajați.