Culmea taxării - Statul pune taxă și pe taxe pentru a aduna mai mulți bani la buget

Culmea taxării - Statul pune taxă și pe taxe pentru a aduna mai mulți bani la buget
scris 21 sep 2023

O parte dintre marile companii vor plăti impozit pe impozit, potrivit prevederilor din proiectul de lege cu modificări fiscale, publicat recent de către Ministerul Finanțelor. Astfel, la calculul cifrei de afaceri asupra căreia se va aplica impozitul de 1%, de achitat în cazul în care acesta este mai mare decât impozitul de 16% pe profit, nu se exclud sumele colectate de companii ca accize și pe care trebuie să le vireze la bugetul statului. Cum accizele sunt impozite indirecte pe consum, dacă Guvernul aplică impozitul de 1% și la accize, ar însemna în fapt impozitarea impozitelor în scopul acoperirii găurilor la bugetul statului.

Printre produsele la care statul percepe accize se numără produse din tutun, alcool, inclusiv berea sau vinul, combustibili (păcură), carburanți (benzină, motorină), gaz petrolier lichefiat, gaz natural, cărbune, electricitate și odată cu adoptarea proiectului cu măsuri fiscale, băuturile cu conținut ridicat de zahăr, cum sunt cele carbogazoase.

Urmărește-ne și pe Google News

Statul a colectat anul trecut peste 35 de miliarde de lei din accize.

Informația că accizele nu vor fi excluse din cifra de afaceri (CA) la aplicarea impozitului de 1% pe CA a fost confirmată pentru Profit.ro de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Modificările fiscale cresc riscul de țepe pentru furnizori, din cauza restricțiilor draconice la plata cash. „Mai bine îl interziceau de tot și gata!”. Probleme și la deducerea TVA și e-Factura CITEȘTE ȘI Modificările fiscale cresc riscul de țepe pentru furnizori, din cauza restricțiilor draconice la plata cash. „Mai bine îl interziceau de tot și gata!”. Probleme și la deducerea TVA și e-Factura

Important: Acciza este un impozit indirect pe consum. Companiile colectează banii respectivi și îi virează la buget. În industria tutunului, sumele reprezentând accize s-ar ridica și la 60% din cifra de afaceri, din cauza nivelului ridicat al accizării acestor produse, astfel că impozitul pe CA ar fi, în principal, un impozit pe acciza statului.

Unele dintre cele mai accizate produse de pe piață sunt țigările, dar statul are accize și la alte produse, cum ar fi carburanții, alcoolul, energie electrică și gaze naturale. În timp ce la companiile din tutun impozitarea pe accize s-ar aplica în actuala formă a proiectului de lege, aceasta s-ar aplica, probabil, similar și altor companii care vând produse accizabile.

Din informațiile Profit.ro, din calculul cifrei de afaceri la aplicarea impozitului de 1% ar urma să fie exclusă TVA.

Problemele cu impozitarea sumelor reprezentând accize sunt generate de modul în care este calculată cifra de afaceri în proiectul de lege.

Un alt aspect important este că accizele la tutun și alcool vor crește de la începutul anului următor, mai devreme decât prevede în prezent calendarul multianual din Codul Fiscal, astfel că sumele reprezentând accize, așadar impozabile, vor fi și mai mari.

Noi printre accizați - producătorii de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi cele carbogazoase

Proiectul de lege cu măsuri fiscale prevede o altă noutate în domeniul accizelor, anume introducerea accizei pe zahăr, care se va aplica la băuturi cu un conținut ridicat de zahăr.

Acciza la băuturi cu conținut ridicat de zahăr se va aplica astfel:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml
viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
accize
impozit
impozit accize
accize tigari