Companiile de stat din subordinea Guvernului, cele mai mari aproape 200 de companii din portofoliul statului, au făcut plăți substanțiale în contul restanțelor către bugetul general consolidat, astfel că au ajuns cu datoriile către stat la numai 1,41 miliarde lei la final de septembrie, față de 2,72 miliarde lei la finele lunii iunie din acest an și 2,83 miliarde lei în decembrie 2023, arată datele analizate de Profit.ro.
În primele nouă luni din acest an, rezultatul brut s-a situat la 11,25 miliarde lei, în scădere cu 24% raportat la perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile salariale au urcat cu 13%, iar veniturile cu 4,5%.
De ce este important: Companiile de stat reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul statului. Pe lângă impozite, contribuții și alte taxe, aceste firme dau în fiecare an sume mari de bani la buget ca dividende. Cum cele mai mari companii din portofoliul statului sunt cele din energie, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si altele, trebuie să ținem cont că rezultatele din ultima perioadă a acestor companii au fost influențate negativ de normalizarea cotațiilor din sectorul energetic.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Taxele judiciare de timbru, achitate în numerar la ghișeele instanțelorÎn aceeași perioadă, restanțele către alți creditori decât bugetul statului au stagnat la circa 5 miliarde lei.
Nu este clar în ce măsură scăderea restanțelor către buget cu 1,41 miliarde lei, consemnată între final de iunie și final de septembrie, a fost determinată de o posibilă participare a companiilor de stat la amnistia fiscală. Firmele au putut beneficia în cadrul amnistiei de ștergerea dobânzilor și penalităților dacă achitau principalul datoriei către stat consemnată la 31 august, și respectau unele condiții.
Un nivel mai redus al restanțelor către buget a fost înregistrat de marile companii cel mai recent în prima parte a anului 2020, dar, în contextul pandemiei, spre finalul anului datoriile au crescut puternic și au trecut de 2 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Supraimpozitarea neconstituțională din energie: crește lista ″regenerabililor″ care își cer banii înapoi de la GuvernRezultate companii de stat controlate de către Guvern, în primele nouă luni
- 197 de companii în subordinea Guvernului, cu 161.481 angajați
- rezultatul brut 11,25 miliarde lei, în scădere cu 24% față de primele nouă luni din 2023
- venituri de 68,6 miliarde lei, în creștere cu 4,5%
- cheltuieli totale de 57,3 miliarde lei, în urcare cu 12,6%, din care
- cheltuieli salariale de 15,87 miliarde lei, în creștere cu 13%
- restanțe totale de 6,44 miliarde lei, din care
- 1,41 miliarde lei către bugetul statului, în scădere de la 2,72 miliarde lei în iunie 2024, 2,83 miliarde lei în decembrie 2023 și 2,82 miliarde lei în septembrie 2023
- 5 miliarde lei către alți creditori, aproape neschimbat comparativ cu iunie 2024, respectiv decembrie și septembrie 2023.
În portofoliul statului se află și alte 936 de companii, controlate de către autoritățile locale. Acestea au înregistrat în primele nouă luni un rezultat brut de 600,4 milioane lei, la venituri de 15 miliarde de lei.