Tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii a intrat în analiza Consiliului Concurenței.
Activele Telekom Romania Mobile Communications SA pe care Digi România SA intenționează să le preia constau în drepturile de utilizare a anumitor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și contractele pre-paid încheiate cu clienții săi.
Grupul elen OTE precizează că a intrat în negocieri de vânzare a Telekom România Mobile atât cu Digi, cât și cu Vodafone România, pentru o operațiune comună, în urma deciziei lui Adrian Tomșa de a se retrage.
Părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere și sunt în curs de depunere spre aprobare la autoritățile române competente a dosarului de achiziție. Memorandumul de înțelegere prevede că anumite active ale TKRM vor fi achiziționate de către Digi, iar compania ar fi achiziționată de Vodafone România.
Finalizarea tranzacției este condiționată de semnarea unui Acord de cumpărare de acțiuni și a documentației tranzacției, precum și de obținerea aprobărilor de reglementare.
De partea cealaltă, Vodafone precizează că părțile trebuie încă să completeze due diligence detaliat, iar discuțiile rămân într-un stadiu incipient. Nu există nicio certitudine că o tranzacție va fi convenită.
Digi Communication precizează că, în urma deciziei antreprenorului Adrian Tomșa de a se retrage din tranzacția inițială, a încheiat un memorandum cu Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE”) și Vodafone România având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications S.A. („TKRM”).
În conformitate cu Memorandumul, părțile intenționează să efectueze o serie de operațiuni și tranzacții interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziționa anumite active de la TKRM, iar Vodafone va achiziționa indirect acțiunile deținute de OTE în TKRM.
Telekom Romania este controlată de grupul elen OTE, care deține peste 99,9% din acțiuni, iar trei acțiuni sunt în proprietatea Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.
La acest moment este în derulare un proces de vânzare a companiei.