Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor ar urma să participe la sesiuni de team building în afara Bucureștiului, cu activități precum „desen back to back”, „corpul cuvintelor”, „atenție, cade!”, „construiți poduri, nu pereți”, „vânătoarea comorii”, „câmpul minat”, „podul lui Da Vinci”, „radio play”, precum și la traininguri, tot în afara Capitalei, în domenii precum: managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice; antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii; asertivitate și conversații dificile; rolul și importanța feedback-ului, conform prezentării văzute de Profit.ro.
Pentru cele 6 sesiuni de team building vor fi organizate deplasări în afara Bucureștiului, pe durata a 5 zile, cu patru nopți de cazare, în perioada luni-vineri a săptămânii. Pentru sesiunile de training, vor fi organizate deplasări în afara Bucreștiului, cu durata de 4 zile și 3 nopți de cazare, în intervalul luni-joi.
De ce este important: Cum suntem într-o perioadă în care Guvernul afirmă că gestionează cu prudență banul public, costul acestor minivacanțe, pregătite sub denumirea pompoasă de îmbunătățire a performanțelor în gestionarea de fonduri UE, este asigurat din fonduri UE. Chiar dacă autoritățile insistă pe folosirea banilor europeni și sunt mai puțin atente la scopul în care sunt folosiți și la beneficiile pe care ar trebui să le aducă României, trebuie menționat că din fiecare trei euro primiți de România ca fonduri UE, un euro reprezintă contribuție directă de la bugetul statului român către bugetul UE. Așadar, contribuabilul român plătește și el, alături de cel german, francez și olandez, aceste minivacanțe.
CITEȘTE ȘI FOTO David Popovici, prima reacție după ce a devenit campion olimpic la natație: "Dacă eu am putut, băiat obișnuit, absolut oricine poate. Vă rog, faceți-o și voi!" Câți bani îi dă RomâniaContractele sunt pregătite de către o direcție a Ministerului Finanțelor, Autoritatea de Certificare și Plată (ACP), și sunt finanțate cu fonduri UE destinate îmbunătățirii performanțelor la locul de muncă și participării la diverse evenimente/întâlniri/reuniuni tehnice, cu scopul de a crește eficiența gestionării fondurilor europene. ACP este structura responsabilă cu deschiderea si transferul fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru cofinanțare si cheltuieli neeligibile, stabilite în condițiile legii în sarcina autorităților de management pentru programele regionale, în baza convențiilor de finanțare încheiate anual (rolul de ordonator principal de credite pentru autoritățile de management ale programelor regionale).
"Astfel de sesiuni de tip team building vor consolida o gamă largă de abilități soft, care vor ajuta echipa ACP să performeze mai armonios și, implicit, mai productiv. Valoarea adăugată a acestui proiect constă în faptul că, prin participarea personalului la sesiuni de instruire pe tematici specifice și generale adecvate se asigură un personal motivat, responsabilizat, stabil și înalt calificat și care să lucreze cât mai eficient, în echipă, asigurându-se astfel cadrul pentru creșterea eficienței și eficacității resurselor umane implicate în gestionarea fondurilor externe nerambursabile", afirmă ACP.
Un contract pentru 6 sesiuni de tem bulding - 1,126 milioane lei
La team bulding ar urma să participe angajații ACP și personalul din cadrul Ministerului Finanțelor care sprijină activitatea ACP în gestionarea și implementarea proiectelor de asistență tehnică finanțate din PoAT 2021-2027, al căror beneficiar este ACP (de ex. Direcția Generală Economică, Direcția Generală Servicii Interne si Achiziții Publice, Direcția Generală Juridică, inclusiv personalul de conducere cu responsabilități în coordonarea acestora).
Cele 6 sesiuni de tip team building se vor organiza astfel:
- în anul 2024, două sesiuni pentru aproximativ 20 participanți/sesiune și
- în anul 2025, două sesiuni pentru aproximativ 20 participanți/sesiune și două sesiuni pentru aproximativ 40 participanți/sesiune.
Se intenționează ca plecarea să se realizeze în ziua de luni, iar zilele de team building să aibă loc marți, miercuri, joi și vineri, dar, în funcție de gradul de încărcare cu sarcini a personalului și prioritățile din perioada respectivă, poate fi aleasă și altă structură de participare.
Durata unei deplasări ar fi cinci zile, cu patru nopți de cazare, la minim trei stele
- 4 sesiuni de tip team building, în afara Bucureștiului, derulate cu participarea personalului din cadrul ACP în principal, dar pot fi invitați și reprezentanți din cadrul structurilor MF implicate în gestionarea proiectelor pentru care ACP are calitatea de beneficiar final, cu o medie de aproximativ 20 de participanți/sesiune;
- 2 sesiuni de tip team building, realizate în afara Bucureștiului, derulate cu participarea personalului din cadrul ACP în principal, dar pot fi invitați și reprezentanți din cadrul structurilor MF implicate în gestionarea proiectelor pentru care ACP are calitatea de beneficiar final, cu o medie de aproximativ 40 de participanți/sesiune;
Tipuri de activități outdoor, dar fără a se limita la: „desen back to back”, „corpul cuvintelor”, „atenție, cade!”, „construiți poduri, nu pereți”, „vânătoarea comorii”, „câmpul minat”, „podul lui Da Vinci”, „radio play”.
CITEȘTE ȘI Direcțiile locale de taxe vor comunica cu ANAF electronic, prin PatrimVen, despre proprietățile imobiliare și mașinile deținute de populație și firmeContractul pentru energie psihică, antrenarea stării de flow, conversații dificile, cum să spui NU - 900.473 lei
Obiectul acestui contract îl reprezintă organizarea și prestarea de servicii de formare specializată în următoarele domenii: managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice; antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii; asertivitate și conversații dificile; rolul și importanța feedback-ului.
Contractul presupune desfășurarea a 8 sesiuni de formare specializată, realizate în afara Bucureștiului, derulate cu participarea personalului din cadrul ACP în principal, dar pot fi invitați și reprezentanți din cadrul structurilor MF implicate în gestionarea proiectelor pentru care ACP are calitatea de beneficiar final, cu o medie de aproximativ 20 de participanți/sesiune;
În acest caz, deplasările vor fi pe durata a 4 zile, cu 3 nopți de cazare.
Se intenționează ca plecarea să se realizeze în ziua de luni, iar zilele de formare să aibă loc marți, miercuri și joi dar, în funcție de gradul de încărcare cu sarcini a personalului și prioritățile din perioada respectivă, poate fi aleasă și altă structură de participare/formare.
- În anul 2024: 2 sesiuni de formare cu tema Asertivitate și conversații dificile și 2 sesiune de formare cu tema Antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii;
- În anul 2025: 2 sesiuni de formare cu tema Managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice și 2 sesiuni de formare cu tema Rolul și importanța feedback-ului.
Teme de formare
Asertivitate și conversații dificile
Scopul cursului este acela de a permite participanților exprimarea propriilor nevoi și să și le îndeplinească, să poată desfășura comunicarea cu ceilalți într-un mod respectuos și eficient, să poată influența pe alții cu scopul de a câștiga acceptarea, acordul sau o schimbare de comportament.
Din tematicile cursului:
- Ce este asertivitatea și cum poți să o crești;
- Tehnici de asertivitate;
- Recunoașterea comportamentului asertiv, agresiv și pasiv;
- Cum spui NU?
- Cum să ceri ceea ce vrei?
- Gestionarea conversațiilor dificile;
- Exprimarea dezacordului;
Antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii
Scopul acestui curs este acela de a-i ajuta pe participanți să realizeze cum pot accesa aceste stări de flux în cât mai multe momente, astfel încât să performeze la nivelul maxim și cu rezultate optime, utilizând eficient resursele de care dispun.
Din tematicile cursului:
- Ce este starea de flux(flow)/experiența optimală?
- Ce pot face ca sa ajung în starea de flux?
- Cum știu că sunt în stare de flux?
- Crearea unui ritual personalizat pentru fiecare participant, astfel încât, la finalizarea trainingului, stările de flow ale fiecăruia să fie conștientizate și ușor de activat și menținut.
Managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice
Scopul cursului este acela de a învăța să realizezi ce ți-ai propus mai repede și cu mai puțin efort.
Din tematicile cursului:
- Planificarea eficientă a activităților;
- Urgent vs. important;
- Curba energiei personale: gestionează-ți vârful de formă
- Politica zero amânări;
- Să prindem hoții de timp – unde pierzi timp?
- Plan de acțiune și transformare personală.
Rolul și importanța feedback-ului
Scopul acestui curs este de a ne putea măsura progresele, dezvolta abilitățile, identifica punctele forte și punctele oarbe și de a ne îmbogăți ideile și perspectivele.
Din tematicile cursului:
- Ce este și ce NU este feedback-ul?
- Tipuri de feedback și cum reacționăm la ele?
- Elemente de conștientizare a stilului personal de comunicare;
- Rolul emoțiilor în oferirea de feedback - ce ne blochează când primim, dar și când oferim feedback;
- Este dificil să primești feedback?
- Erorile de comunicare;
- Feedback la nivel înalt;