Persoanele care au plătit în anii trecuți taxa auto (taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante, taxa specială pentru autoturisme și autovehicule sau timbrul de mediu) pot să mai depună doar azi, 31 august, cerere la ANAF pentru recuperarea acestor bani. După această dată, eventuala recuperare a banilor mai este posibilă doar în urma unor acțiuni în instanță.
Termenul limită de 31 august pentru depunerea cererilor a fost stabilit anul trecut de către Guvern.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostruImportant
- cererile trebuie depuse la ghișeul sediului ANAF de care aparține persoana
- cererile trebuie completate cu informații corecte, în caz contrar putând fi respinse
- dacă în cerere nu este specificat contul în care urmează să fie efectuată plata, cererea va fi respinsă
- în cazul în care contul precizat în cerere este greșit, persoana va fi informată și are timp să transmită datele corecte până la sfârșitul acestui an
- cererea va fi respinsă și dacă suma solicitată pentru restituire a fost compensată cu alte datorii ale persoanei către stat. În cazul în care suma de restituit a fost ma9i mare decât datoriile, va fi restituită diferența
- taxele auto pot fi recuperate de cei care le-au plătit, chiar dacă între timp au vândut mașinile respective
- restituirile pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante au loc în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
- dacă cererea este respinsă de către ANAF, atunci persoana poate depune contestație în 45 de zile
- în cazul în care ANAF aprobă restituirea taxei, la suma care va fi înapoiată se va achita și dobânda prebăzută de lege, de 0,02% pentru fiecare zi trecută de la plata taxei
Până anul trecut, statul restituise 1,3 miliarde lei proprietarilor de mașini cărora le-a perceput taxa de poluare auto, dar a cheltuit peste 300 milioane lei drept cheltuieli de judecată și dobânzi, după ce aceștia au acționat în instanță Fiscul și Fondul de Mediu, blocând conturile acestor instituții. Guvernul mai avea de restituit 6,5 miliarde lei și dacă nu ar fi decis restituirea taxelor, Comisia Europeană ar fi declanșat o nouă procedură de infringement împotriva României.
Autoritățile au renunțat la începutul anului trecut la timbrul de mediu, însă lucrează în prezent la o nouă formă a taxei pe poluare, în contextul în care eliminarea acesteia a condus la importuri mari de mașini second hand din alte state UE, mașini vechi și cu grad ridicat de poluare.
Noua taxă nu va mai viza doar mașinile din import la înmatriculare, urmând să funcționeze pe principiul "poluatorul plătește", adică în mod egal și pentru cele deja înmatriculate, indiferent de unde provin.