Astăzi, 31 iulie, este ultima zi în care persoanele fizice pot depune în termen legal Declarația Unică, obligatorie pentru cei care obțin venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și altele. Cei care depun declarația începând de miercuri vor fi amendați cu 50-500 de lei pentru depășirea termenului legal.
Un ghid furnizat de ANAF pentru Declarația Unică poate fi văzut aici
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat:
- venituri/pierderi din activități independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- venituri din cedarea folosinței bunurilor
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real
- venituri din transferul titlurilor de valoare
- venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.
Persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 lei. Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”, aceasta fiind o premieră: prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani.
Inițial, termenul limită pentru depunerea Declarației Unice a fost 16 iulie, dar acesta a fost extins, în contextul în care sistemul de depunere online al ANAF a avut probleme tehnice.
Prelungirea perioadei pentru depunerea formularului cu două săptămâni, până pe 31 iulie, a fost necesară în condițiile în care contribuabilii persoane fizice se află pentru prima dată în situația de a declara simultan atât obligațiile fiscale pentru anul anterior, cât și pentru cel în curs, cerințele legale nefiind ușor de asimilat.
O noutate a declarației unice o reprezintă și trecerea la sistemul de autoimpunere ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale nu vor mai emite decizii de impunere pentru veniturile realizate în anul 2018. Tocmai pentru a stimula contribuabilii să depună din timp și online formularul și să plătească cât mai repede debitele, autoritățile au introdus un sistem de bonificații. Stimulentele sunt prevăzute pentru obligațiile care se declară și/sau se plătesc în 2018, urmând ca pentru anii următori să fie regândite. Totodată de anul viitor depunerea online va deveni obligatorie.
CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteriTermenele de depunere a declarației unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017:
- 31 iulie 2018: termen de depunere a declarației pentru veniturile realizate în 2017 și pentru cele estimate a fi realizate în 2018 (pentru depunere online se acordă bonificație de 5% din impozitul pe venit);
- 15 decembrie: plata obligațiilor aferente anului 2018, cu acordarea unei bonificații de 5% din impozitul pe venit și 5% din contribuțiile sociale pentru plata anticipată; sau
- 31 martie: plata obligațiilor aferente anului 2018 fără bonificație.