Dacă documentele necesare constituirii unei firme precum SRL sau PFA, pentru care nu sunt necesare foarte multe acte, sunt depuse la ora 23:59, acestea vor primi termen de soluționare în ziua respectivă, iar a a doua zi, după-amiază, solicitarea poate fi aprobată și pot fi eliberate actele de înregistratre a firmei, a susținut directoarea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Valentina Bădescu.
Chletuielile bugetare suplimentare în urma recalculării pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, vor fi de 2,1-2,2 miliarde lei lunar, au precizat surse guvernamentale. Per total, efortul bugetar pentru recalculare va fi de circa 8,5 miliarde lei în cele patru luni până la sfârșitul anului.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o nouă etapă în proiectul de digitalizare de la Registrul Comerțului care va avea ca efect reducerea timpului necesar înființării unei firme de la 72 de ore la doar 24. De asemenea, în maximum 15 minute se pot completa și încărca documentele în noul portal dezvoltat de ONRC.
ANAF a colectat în iulie 46 miliarde de lei, cu 881 milioane de lei peste programul de venituri pe care l-a avut stabilit, potrivit informațiilor Profit.ro, și a recuperat astfel deficitul de încasare din luna iunie.
Vânzarea prin licitație a bunurilor de către ANAF va fi simplificată, iar Fiscul va face publicitate în mod obligatoriu și pe platforme de comerț electronic pentru bunurile mobile și imobile pe care le vinde, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor. Pe de altă parte, ANAF nu va mai menționa în anunțurile de vânzare informații despre persoana executată sau despre dosarul în care se recuperează prejudicii, întrucât consideră că nu sunt relevante pentru cumpărător în contextul valorificării bunurilor prin intermediul unor platforme specializate.
Operațiunile zilnice cu numerar ale debitorilor executați pentru datorii către bugetul statului vor fi limitate mai strict pentru debitorii în cazul cărora ANAF a inițiat proceduri de executare, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerului Finanțelor. În practică, debitorii executați pentru datorii la buget folosesc la maxim plățile în numerar pentru a evita sistemul bancar unde au poprire de la ANAF, arată Finanțele.
Modul în care operează poprirea pe venit instituită de către ANAF se va modifica, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor. Pentru a evita situațiile în care ANAF pune poprire la angajator/plătitor de venit, dar și la bancă, ajungând să ia astfel din venitul debitorului mai mult decât limita legală (de o treime sau jumătate), poprirea pe venitul lunar din salarii/pensii/indemnizații nu se va mai institui și la instituția de credit. Chiar dacă acest tip de venit care intră lunar în cont nu va mai fi poprit la bancă, ANAF va executa suma aflată în cont la momentul introducerii popririi, chiar dacă banii au ca sursă salarii și pensii încasate în trecut.
Plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu pot solicita eșalonarea pe perioade de până la 5 ani a obligațiilor restante către ANAF, vor crește semnificativ, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor. Acum, persoanele fizice pot cere astfel de eșalonări pentru datorii peste 500 de lei, asocierile fără personalitate juridică pot cere pentru datorii ce depășesc 2.000 de lei, iar firmele pentru datorii ce trec de 5.000 de lei. Sumele mici nu justifică acordarea unor eșalonări pe perioade de maxim 5 ani, iar contribuabilii au la dispoziție și eșalonarea simplificată, pe perioadă de până la 12 luni, arată Finanțele.
Un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală prevede obligativitatea solicitării prezentării la notar a certificatelor de atestare fiscală, ori de câte ori are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, atât de către proprietarul bunului, cât și de către persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate. Scopul acestei schimbări legislative nu este blocarea vânzării ci să îi motiveze pe cei care vor să facă tranzacții de acest tip, care de obicei implică sume mari de bani, să își plătească datoriile către ANAF. Transferul dreptului de proprietate este în prezent condiționat doar de achitarea datoriilor către direcțiile locale de taxe.
Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor ar urma să participe la sesiuni de team building în afara Bucureștiului, cu activități precum „desen back to back”, „corpul cuvintelor”, „atenție, cade!”, „construiți poduri, nu pereți”, „vânătoarea comorii”, „câmpul minat”, „podul lui Da Vinci”, „radio play”, precum și la traininguri, tot în afara Capitalei, în domenii precum: managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice; antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii; asertivitate și conversații dificile; rolul și importanța feedback-ului.