Previziuni: Inflația este aproape de obiectivul de 2% în zona euro, dar va fi atins? Prețul gazului intră în ecuație. Ce se întâmplă cu dobânzile

Previziuni: Inflația este aproape de obiectivul de 2% în zona euro, dar va fi atins? Prețul gazului intră în ecuație. Ce se întâmplă cu dobânzile
scris astăzi, 15:00

Inflația în zona euro a urcat la 2,4% în decembrie, marcând a treia lună consecutivă de creștere și amintind factorilor de decizie că, deși obiectivul lor de 2% pare acum la orizont, încă nu este atins, scrie Bloomberg într-o analiză.

Rezultatul a fost anticipat anterior cu exactitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Un astfel de rezultat, alimentat de costurile combustibililor, arată provocările pe care încă le au președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și colegii săi, la începutul unui nou an. Lagarde a întâmpinat luna ianuarie exprimându-și speranța că inflația va atinge ținta la un moment dat în 2025.

FOTO Carburanții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei din unele state mai dezvoltate. Grecii de la graniță merg acum în Bulgaria să cumpere benzină CITEȘTE ȘI FOTO Carburanții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei din unele state mai dezvoltate. Grecii de la graniță merg acum în Bulgaria să cumpere benzină

Proiecțiile proprii ale BCE arată că ultimul trimestru al anului 2025 ar putea fi momentul în care se va atinge pragul de 2%. Creșterea recentă a prețurilor la gaze este doar unul dintre elementele unui context în schimbare care ar putea pune în pericol această perspectivă, în timp ce amenințarea unor tarife comerciale impuse de SUA ar putea întuneca și mai mult orizontul.

„Am făcut progrese semnificative în 2024 în reducerea inflației și sperăm ca 2025 să fie anul în care ne vom încadra în țintă, așa cum este de așteptat și planificat în strategia noastră,” a declarat Lagarde. „Desigur, vom continua eforturile pentru a ne asigura că inflația se stabilizează durabil la ținta pe termen mediu de 2%.”

România - printre cele mai accesibile piețe imobiliare din Europa Centrală și de Est. Prețurile locuințelor au crescut mai lent decât salariile CITEȘTE ȘI România - printre cele mai accesibile piețe imobiliare din Europa Centrală și de Est. Prețurile locuințelor au crescut mai lent decât salariile

Ce spune Bloomberg Economics: „Imaginea de ansamblu rămâne una de dezinflație generalizată, ceea ce va permite Consiliului Guvernatorilor să continue reducerea ratelor (dobânzilor)  anul acesta — estimăm o relaxare de 100 de puncte de bază.”

Inflația a accelerat în principalele economii din zona euro

Recent, guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, a prezis că BCE va reduce cu 100 de puncte de bază rata depozitului până în toamna lui 2025. Economiștii și investitorii anticipează un parcurs similar pentru costurile de împrumut.

Prin contrast, colegul său austriac, Robert Holzmann, a declarat că factorii de decizie ar putea lua în considerare o așteptare înainte de a aplica următoarea reducere.

Cele mai căutate ocupații în Europa CITEȘTE ȘI Cele mai căutate ocupații în Europa

„Unele prețuri la energie sunt din nou în creștere,” a declarat el pentru ziarul Kurier. „Dar există și alte scenarii prin care inflația ar putea reveni, cum ar fi o depreciere mai accentuată a euro.”

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
inflatie
zona euro
christine lagarde