ANAF va face publicitate pe platforme de comerț electronic pentru casele și mașinile pe care le vinde. Dispar informațiile despre persoanele executate și despre dosarele în care se recuperează prejudicii

ANAF va face publicitate pe platforme de comerț electronic pentru casele și mașinile pe care le vinde. Dispar informațiile despre persoanele executate și despre dosarele în care se recuperează prejudicii
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 iul 2024

Vânzarea prin licitație a bunurilor de către ANAF va fi simplificată, iar Fiscul va face publicitate în mod obligatoriu și pe platforme de comerț electronic pentru bunurile mobile și imobile pe care le vinde, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor și analizat de Profit.ro. Pe de altă parte, ANAF nu va mai menționa în anunțurile de vânzare informații despre persoana executată sau despre dosarul în care se recuperează prejudicii, întrucât consideră că nu sunt relevante pentru cumpărător în contextul valorificării bunurilor prin intermediul unor platforme specializate.

Publicitatea vânzării pentru bunurile imobile și mobile se realizează în mod obligatoriu și pe platforme de comerț electronic, caz în care se afișează și fișiere media relevante pentru vizualizarea bunurilor, pe bază de contract încheiat între reprezentantul legal care deține platforma de comerț electronic și organul fiscal, cu respectarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, arată Ministerul Finanțelor. Cheltuielile privind publicitatea bunurilor se stabilesc în sarcina debitorului.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, se reglementează procedura de valorificare a bunurilor mobile în regim de consignație. Astfel, bunurile mobile supuse executării silite pot fi valorificate și prin centrele comerciale de vânzare cu amănuntul către populație sau prin intermediul magazinelor de desfacere cu amănuntul, dacă acestea îndeplinesc condițiile de calitate pentru a fi vândute populației, pe bază de contract de consignație încheiat între acestea și de organul fiscal, la prețul de evaluare. Bunurile mobile pot fi returnate Fiscului la termenul stabilit prin acest contract sau la expirarea duratei de garanție ori a perioadei de valabilitate a acestora.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Eșalonarea datoriilor - Cresc și de zece ori plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu mai pot solicita eșalonarea datoriilor către Fisc pe perioade de până la 5 ani - proiect CITEȘTE ȘI Eșalonarea datoriilor - Cresc și de zece ori plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu mai pot solicita eșalonarea datoriilor către Fisc pe perioade de până la 5 ani - proiect

Se propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitație, având drept scop, pe de o parte, flexibilizarea condițiilor de participare la licitație, iar pe de altă parte, crearea cadrului legal pentru digitalizarea activității de organizare a licitațiilor prin platfoma online. În fapt, prin PNRR este finanțat un proiect de dezvoltare a unei platforme de licitații electronice, care are în vedere, pe de o parte realizarea unei mediatizari mai facile a bunurilor sechestrate de ANAF, iar pe de altă parte, de valorificare printr-o procedura transparentă și concurențială, astfel încât prețul bunurilor valorificate să crească.

În acest sens, se propune eliminarea condiționării participanților la licitație să depună oferta de cumpărare și o serie de documente la organul de executare, cu o zi inainte de organizarea licitatiei, intrucat acestea pot fi prezentate și la momentul organizarii licitatiei. Pe de altă parte, pentru a nu fi blocate resursele financiare ale ofertanților care participa la licitatie, se propune eliminarea platii taxei de participare la licitație, taxa ce trebuia achitata inainte de organizarea licitatiei, urmand ca ulterior sa fie restituită participanților care nu au fost adjudecati.

Totuși, se va achita o taxa de adjudecare la licitatie, de cel puțin 10% din pretul de pornire la licitatie, doar de catre persoana care a fost declarata adjudecatar la finalul licitatiei, care se va achita pe loc, cu card bancar, prin intermediul unui POS ce va fi pus la dispozitie în acest sens. În cazul în care ofertantul declarat câștigător nu deține lichiditățile financiare pentru a achita taxa de adjudecare la licitație, se oferă posibilitatea celorlalți ofertanți, în ordine descrescătoare a prețurilor oferite, să plătească taxa de adjudecare la licitație. În cazul în care la finalul licitației se constată că niciunul dintre ofertanți nu deține banii necesari pentru a achita taxa de adjudecare, licitatia se va relua, la o altă dată, cu acelasi preț de pornire.

Vânzarea de apartamente, terenuri și clădiri se va face după plata datoriilor către ANAF - proiect CITEȘTE ȘI Vânzarea de apartamente, terenuri și clădiri se va face după plata datoriilor către ANAF - proiect

Totodată, se elimină posibilitatea valorificării bunurilor imobile cu un preț sub 50% din prețul de evaluare, râmânând valabilă această prevedere numai în cazul bunurilor mobile, ținând cont de faptul că, în situația în care se constată că acestea nu au valoare de piață, bunurile mobile se restituie debitorilor.

De asemenea, pentru a crește șansele de vânzare a bunurilor sechestrate, anunțurile vor putea fi afișate și pe platforme de comerț electronic specializate.

Ținând cont de necesitatea digitalizării valorificării bunurilor, prin intermediul unor platforme specializate, se impune eliminarea din cuprinsul anunțului de vanzare, a unor elemente care nu sunt relevante pentru potențialii cumpărători, respectiv numărul dosarului de executare silită si datele de identificare ale debitorului pentru care se realizează anunțul privind vânzarea bunurilor.

Totodată, procedura reglementată pentru valorificarea prin licitație a bunurilor sechestrate se va aplica și pentru valorificarea bunurilor confiscate în materie civilă și penală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
licitatie
vanzare bunuri
platforme de comert online