Plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu pot solicita eșalonarea pe perioade de până la 5 ani a obligațiilor restante către ANAF, vor crește semnificativ, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor analizat de Profit.ro. Acum, persoanele fizice pot cere astfel de eșalonări pentru datorii peste 500 de lei, asocierile fără personalitate juridică pot cere pentru datorii ce depășesc 2.000 de lei, iar firmele pentru datorii ce trec de 5.000 de lei. Sumele mici nu justifică acordarea unor eșalonări pe perioade de maxim 5 ani, iar contribuabilii au la dispoziție și eșalonarea simplificată, pe perioadă de până la 12 luni, arată Finanțele.
Proiectul pus în dezbatere acum de către Ministerul Finanțelor prevede creșterea acestore limite:
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 25.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori altele decât cele de la lit. a) și b), inclusiv persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent;
- 2.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice.
Prin modificarea plafoanelor se are în vedere descurajarea acumulării de obligații fiscale restante, cu o vechime mai mare de 12 luni, ținând cont că debitorii pot solicita pentru aceste obligații, eșalonare la plată în formă simplificată, arată Ministerul Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rațiunea creșterii plafoanelor sub care nu se acordă eșalonare la plată, este aceea că pentru sume nesemnificative, ca cele deja reglementate în prezent, există situații în care ratele de eșalonare sunt extrem de mici, fapt pentru care prevederile actuale sunt fără obiect, în cele mai multe cazuri, întrucât, din analiza fectuată de către organele fiscale se constată că nu se justifică acordarea unei eșalonări la plată pe maxim 5 ani, pentru sume mici, intrucât debitorii ar avea capacitatea de plată imediată sau, cel mult, în 12 luni prin eșalonare la plată în formă simplificată pentru obligațiile fiscale care respectă condiția de vechime.
La data de 30 iunie 2024 un număr de 1.665.851 contribuabili înregistrau obligații fiscale restante sub pragurile aferente acestor plafoane, în cuantum total de 1,6 miliarde lei, structurat astfel:
- 382.123 contribuabili persoane juridice, inclusiv persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, înregistrau obligații fiscale restante de 848,7 milioane lei;
- 1.283.728 contribuabili persoane fizice, înregistrau obligații fiscale restante de 751 milioane lei.
De menționat este faptul că, în cazul persoanelor fizice, sumele pe care le pot datora sunt din alte surse decât din salarii/pensii, întrucât pentru acestea din urmă angajatorul/plătitorul de venit reține și virează obligațiile fiscale aferente venitului.
Astfel, în baza acestor plafoane, daca o persoană fizică ar datora o suma de 2.400 lei și ar beneficia de eșalonare la plată clasică pe 24 luni, rata lunara ar fi 100 lei, iar pe 5 ani - rata lunara ar fi de 40 lei.
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Treaba mea de premier nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații. Toată lumea își duce copilul la meditații, și fiul meu a făcut / Vor fi deduceriPe de altă parte, daca o persoana fizica ar datora o suma de 2.400 lei, aceasta ar putea beneficia de eșalonare la plată simplificată pe 12 luni, fără constituire de garanții, caz în care rata aferentă acesteia ar fi de 200 lei pe luna.
Ori la un salariu minim brut pe economie de 3.700 lei (2.363 lei – net), o astfel de rata (200 lei) s-ar încadra la un grad de îndatorare de aproximativ 12% din venitul net. De menționat este și faptul că pe perioada celor 12 luni, debitorul persoană fizică nu are de achitat alte obligații fiscale curente, întrucât termenele de declarare și plată pentru persoanele fizice sunt anuale.