Măsurile văzute de Profit.ro au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului.
Ministerul Finanțelor a deschis prima sesiune de înscriere a proiectelor finanțate în baza schemei de ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie (instituitã prin HG 300/2024). Pânã la 9 septembrie 2024, firmele pot depune cererile de acord pentru finanțare, împreunã cu documentele justificative, pentru investiții ale cãror costuri eligibile depãșesc 50 milioane lei.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre introducerea de deduceri din impozit pentru meditații, că treaba lui de premier nu este să bage oameni la pușcărie sau să angajeze zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmărească profesorii dacă plătesc impozite la meditații.
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 3,6% din PIB, 63,67 miliarde lei, pentru primele șase luni din acest an, comparativ cu 2,32% din PIB, de 37,21 miliarde lei, în primele șase luni ale anului 2023. Profit.ro a anunțat deficitul pentru prima jumătate a anului încă de la începutul lunii iulie, iar recent premierul Marcel Ciolacu a confirmat datele respective.
Persoanele fizice, inclusiv firmele, vor trebui să depună un formular la ANAF până la 30 septembrie și să plătească așa-numita „taxă pe lux”, adică un impozit pe mașinile ceva mai scumpe. În opinia Guvernului, o mașină scumpă este cea care depășește 375.000 lei, adică 75.000 euro, dacă facem un calcul la un curs de 5 lei/euro pentru a fi mai ușor de explicat.
Activitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale și-a revenit. Acum, ONRC are un nou portal de servicii on-line, după ce activitatea a fost suspendată pentru trececerea la noul sistem.
Pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 1 septembrie, Guvernul urmând să emită un act normativ în acest sens, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio modificare de natură fiscală nu poate fi discutată în Guvern fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă, dând ca exemplu ideea de ”CNP fiscal” avansată de Ministerul Finanțelor Publice.
Investițiile totale planificate de Guvern anul acesta se ridică la 120 miliarde de lei, o sumă de peste două ori mai mare comparativ cu 2020 și în urcare cu circa 19 miliarde de lei față de anul trecut, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Din suma de 120 miliarde lei, 38,6 miliarde de lei vor fi investiții pentru proiecte finanțate doar din fonduri naționale, la fel ca anul trecut și în creștere cu numai 3,4 miliarde de lei față de 2020. Proiectele finanțate și cu fonduri europene sunt, însă, la un nivel record, de 81,5 miliarde lei, comparativ cu 62 miliarde lei anul trecut și numai 18 miliarde de lei în 2020.
Direcțiile de taxe ale autorităților locale și ANAF vor comunica prin sistemul informatic PatrimVen, al Ministerului Finanțelor, date referitoare la proprietățile imobiliare și mașinile deținute de către persoane fizice sau juridice pentru care Codul Fiscal prevede obligația declarării, surse de venit sau patrimoniu, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanțelor.