Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii

Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii
scris 31 iul 2024

Operațiunile zilnice cu numerar ale debitorilor executați pentru datorii către bugetul statului vor fi limitate mai strict pentru debitorii în cazul cărora ANAF a inițiat proceduri de executare, prevede un proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor și analizat de Profit.ro. În practică, debitorii executați pentru datorii la buget folosesc la maxim plățile în numerar pentru a evita sistemul bancar unde au poprire de la ANAF, arată Finanțele.

În cazul debitorilor care au înființate popriri bancare, se impune derogarea, de la dispozițiile referitoare la operațiunile de încasări și plăți în numerar, astfel cum sunt prevăzute la art.(3) alin.(1) din Legea nr. 70/2015. Modificarea propusă are în vedere că din analizele efectuate s-a constatat un grad scăzut de încasare a sumelor prin poprire bancară, din cauza faptului că debitorii nu rulează încasările și plățile prin conturile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea 70/2015 prevede un plafon de încasări zilnic de 5.000 lei de la o persoană, un plafon de încasari zilnic de 10.000 lei de la o persoană în cazul magazinelor cash&carry, un plafon de plăți zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi, precum și un plafon de plăți zilnic total de 10.000 lei către magazine cash&carry.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raiffeisen va reduce drastic prezența în Rusia. Pariul pe Moscova a adus banca pe marginea prăpastiei CITEȘTE ȘI Raiffeisen va reduce drastic prezența în Rusia. Pariul pe Moscova a adus banca pe marginea prăpastiei

Astfel, având în vedere că debitorii care se află în executare silită prezintă un risc ridicat de neîncasare a obligațiilor fiscale, se impune un regim diferit față de cel general stabilit privind plafoanele aferente operaținilor de încasări și plăți, sens în care se reglementează că plafoanele operațiunilor de încasări și plăți în numerar se diminuează față de cele generale și se stabilesc în funcție de categoria de contribuabil, astfel:

a) în cazul debitorului care are calitatea de mare contribuabil pentru care s-au înființat popriri pentru obligatii bugetare al căror cuantum depășește suma de 40.000 lei, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare:

a1) încasări în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei;
a2) plăți în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei;

b) în cazul debitorului care are calitatea de contribuabil mijlociu pentru care s-au înființat popriri pentru obligatii bugetare al căror cuantum depășește suma de 20.000 lei, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare:

b1) încasări în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei;
b2) plăți în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei ;

c) în cazul celorlalte categorii de debitori, cu excepția persoanelor fizice, pentru care s-au înființat popriri pentru obligatii bugetare al căror cuantum depășește suma de 10.000 lei, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare:

c1) încasări în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei;
c2) plăți în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei.

Plafoanele obligațiilor bugetare datorate de contribuabili sunt similare cu cele peste care se inființează popririle.

GRAFICE Băncile au redus ușor ratele. Scăderea inflației face real pozitive dobânzile la depozite, după 7 ani. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au redus ușor ratele. Scăderea inflației face real pozitive dobânzile la depozite, după 7 ani. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele

Noile prevederi vizează atat plafoane diferite, cât și legătura cu acestea nu se mai raportează la persoane, ci la plafon total zilnic de încasări și plăți.

Din analizele efectuate a rezultat că din totalul de 2.162.647 contribuabili activi, un număr de 1.208.411 contribuabili figurează cu conturi deschise la instituții de credit. Totodată, din cei 2.162.647 contribuabili activi, înregistrează obligații bugetare restante un număr de 333.571 contribuabili, din care un număr de 271.314 contribuabili figurează cu conturi deschise la instituții de credit.

De asemenea, din cei 2.162.647 contribuabili activi:

  • 954.236 nu dețin conturi bancare, din care: 95.293 sunt plătitori de TVA și 205.471 înregistrează datorii;
  • 327.677 au conturile blocate, însă nu derulează operațiuni de încasări și plăți prin aceste conturi.

De menționat este și faptul că, în perioada 2021-2023, au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
numerar
banci
datorii
anaf
executare silita
poprire cont