EXCLUSIV ANAF - încasări record în iulie. A recuperat sincopa din iunie și este cu 2 miliarde de lei peste plan

EXCLUSIV ANAF - încasări record în iulie. A recuperat sincopa din iunie și este cu 2 miliarde de lei peste plan
scris 1 aug 2024

ANAF a colectat în iulie 46 miliarde de lei, cu 881 milioane de lei peste programul de venituri pe care l-a avut stabilit, potrivit informațiilor Profit.ro, și a recuperat astfel deficitul de încasare din luna iunie, când a adus la buget cu 879 milioane lei sub plan.

În primele șapte luni ale anului, Fiscul a colectat 264,5 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei mai mult decât avea trasat de la Ministerul Finanțelor pentru a asigura veniturile bugetului de stat stabilite prin Legea bugetului. Suma de 46 miliarde de lei într-o lună reprezintă un nou record pentru ANAF, conform datelor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Se schimbă poprirea pusă de ANAF pe salarii și pensii. Fiscul nu va mai reține la bancă din veniturile încasate lunar din salariu/pensie/indemnizație specială CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Se schimbă poprirea pusă de ANAF pe salarii și pensii. Fiscul nu va mai reține la bancă din veniturile încasate lunar din salariu/pensie/indemnizație specială
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fiscul a colectat destul de bine în acest an, fiind constant ușor peste program, astfel că rezultatul din iunie a surprins și a ridicat unele semne de întrebare.

Profit.roa scris recent, pe baza datelor anunțate de către ANAF, că agenția a colectat la bugetul statului în luna iunie suma de 43,36 miliarde de lei. Suma colectată este cu 879 milioane de lei sub cea prevăzută în programul de colectare a veniturilor trasate de către Ministerul Finanțelor, de 44,24 miliarde de lei. Luna iunie este istoric una cu venituri foarte mari, iar în 2024, planul ANAF de 44,24 miliarde de lei era cea mai mare sumă prevăzută a fi încasată în prima jumătate a anului. Totalul pentru primele șase luni a fost de 218,55 miliarde lei, cu 1,21 miliarde lei peste programul pentru acest interval, ca urmare a rezultatelor mai bune din primele luni ale anului.

Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii CITEȘTE ȘI Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii

Precedentul record lunar la încasări a fost în aprilie anul acesta, de 45 miliarde lei.

Luna iulie este istoric una cu încasări foarte mari, având în vedere că în iulie statul încasează în fiecare an cea mai mare parte din dividendele de la companii de stat. Programul de încasări trasat ANAF pentru iulie reflectă această așteptare.

Colectarea veniturilor de către ANAF este esențială pentru stabilitatea finanțelor publice. Dacă ANAF colectează peste program, sumele suplimentare pot asigura Guvernului un spațiu mai amplu în ce privește cheltuielile, în timp ce dacă Fiscul adună la buget mai puțin decât avea trasat, colectarea sub plan poate pune probleme asupra bugetului și poate conduce la un deficit bugetar mai ridicat.

Vânzarea de apartamente, terenuri și clădiri se va face după plata datoriilor către ANAF - proiect CITEȘTE ȘI Vânzarea de apartamente, terenuri și clădiri se va face după plata datoriilor către ANAF - proiect

Pentru primele șase luni din acest an, Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 3,6% din PIB, 63,67 miliarde lei, comparativ cu 2,32% din PIB, de 37,21 miliarde lei, în primele șase luni ale anului 2023.

Ținta de deficit pentru întreg anul este de 5% din PIB, circa 87 miliarde de lei, însă aceasta nu mai este considerată ca fiind realistă, așteptarea generală fiind ca deficitul să se situeze la un nivel mai ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
venituri
incasari
colectare
buget
deficit bugetar