Taxa clawback va scădea, dacă proiectul de lege aflat în prezent în parlament va fi aprobat, dar nu cu nivelul așteptat de producătorii de medicamente generice, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
„Nu mai este mult timp până când această taxă se va reglementa prin votul parlamentului (…) Ne îndreptăm către un <<agreement>>, formula trebuie stabilită de specialiști”, a spus Bănicioiu.
El a precizat că taxa va scădea, dar nu atât de mult cât se așteaptă producătorii. Companiile speră la o reducere de 10-15%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Cel mai important obiectiv este predictibilitatea pieței în ceea ce privește taxele și consumul. (…) Momentan, până la schimbarea legislației, există o lege care trebuie aplicată”, a mai spus Bănicioiu.
Încă de la introducerea acestei taxe, în 2009, producătorii de medicamente generice au fost nemulțumiți de modul de calcul al acesteia și au solicitat de nenumărate ori un calcul diferențiat pentru medicamentele generice și cele originale.
Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoș Damian, nivelul taxei clawback a ajuns la un nivel nesustenabil de până la 25% din cifra de afaceri. De asemenea, taxa clawback se aplică medicamentelor eliberate pe bază de prescripție la preț de raft, nu la preț de producător.
„Este o sumă uriașă care decapitalizează și detehnologizează companiile farmaceutice, forțându-le să-și restrângă producția la medicamentele eliberate fără prescripție și să blocheze orice planuri de investiții în dezvoltarea activităților industriale”, a spus Damian, care arată că taxa trebuie să fie justă și predictibilă.
În intervalul iulie 2014-iunie 2015 producătorii de medicamente generice au plătit o taxă clawback totală de 500 milioane lei din care, potrivit lui Damian, 200 milioane lei au fost plătiți în plus.