Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului poartă discuții pentru introducerea unei cote de prescripție pentru medicamentele generice, pentru a stimula consumul de medicamente ieftine, dar cu aceleași efecte terapeutice cu cele originale, a declarat marți ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
„Există câteva variante, discuții, printre care și o cotă de prescripție de medicamente generice și de a stimula distribuitorii să aducă medicamente ieftine. În momentul de față discutăm pe acęste cote”, a declarat Bănicioiu la International Health Forum.
Ministrul a arătat că sunt medici care au tendința să prescrie medicamente inovative, mult mai scumpe, dar le argumentează. De altfel, medicii trebuie să prescrie medicamentele de care pacienții au nevoie, mai spune Bănicioiu.
Potrivit acestuia, la nivel european există o cotă de prescripție de medicamente generice de 30-40%.
„Pacienții trebuie consiliați că medicamentele generice nu sunt medicamente proaste. Sunt mulți pacienți și prescriptori care sunt convinși că doar medicamentul original vindecă. Până nu ne vom convinge că genericele sunt la fel de eficiente ca originalele, nu se schimbă nimic”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
La rândul său, președintele ANMD, Marius Savu, a arătat că farmaciștii ar trebui să arate pacienților lista de prețuri a medicamentelor care conțin substanța prescrisă de medic, pentru a conștietiza diferența de preț, sistem aplicat în Lituania. De asemenea, medicul ar trebuie stimulat cumva să nu insiste să prescrie un medicament de 5 ori mai scump, a mai spus Savu.
Vasile Ciurchea spune însă că există această obligativitate și pentru farmaciile din România, dar nu prea se aplică.
Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoș Damian, creșterea prescrierilor de medicamente generice ar aduce economii de 100 milioane lei la buget.
Vânzările de medicamente generice din România se ridică la 650 milioane euro anual, circa 30% din totalul pieței farmaceutice totale. În volum, medicamentele generice reprezintă 61,4% din piață.