Președintele Klaus Iohannis a calificat, luni, la începutul noului an școlar, drept o “rușine națională” faptul că una din cinci școli nu deține autorizație de funcționare. Șeful statului a lansat o provocare Guvernului, solicitând un plan pe o perioadă de trei ani care să conducă la rezolvarea acestei probleme.
Iohannis a arătat că aproximativ 4.000 de unități școlare, respectiv una din cinci școli, nu au autorizație de funcționare, ca urmare a condițiilor sanitare. Marea lor majoritate, circa 80%, nu au autorizație sanitară și, prin urmare, nici de funcționare, fie pentru că nu au apă curentă, fie pentru că nu sunt racordate canalizare.
“Lansez Guvernului o provocare: cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că este posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă și în școli”, a afirmat președintele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iohannis a pus situația dezastruoasă a școlilor pe seama modului în care s-a facut descentralizarea, Guvernul transferând școlile autorităților locale fără să se asigure că unitățile de învățământ sunt funcționale și fără să se asigure că localitățile mai mici, cu resurse modeste, le pot administra în mod corespunzător.
Klaus Iohannis a adăugat că sistemul educațional românesc nu are doar probleme logistice, ci legate și de performanță, de integrare socio-profesională a absolvenților și privind diferența de șanse între elevii din mediul rural și cei de la orașe.
Șeful statului a propus, în acest context, începerea unei largi consultări publice, la care a invitat societatea civilă, sindicatele, asociațiile profesionale, universitățile, institutele de cercetare și toate părțile interesate, în vederea unei noi reforme în învățământ
Iohannis a opinat că o astfel de consultare va dura cel puțin doi ani, astfel încât să poată fi create bazale unei adevărate reforme a învățământului.
Președintele a avut și o “veste bună”, respectiv a citat un studiu realizat în 15 țări europene de Goethe Universität din Frankfurt, potrivit căruia România are cei mai fericiți elevi în ceea ce privește viața lor școlară. Klaus Iohannis a subliniat însă că autoritățile le datorează mult mai mult acestor elevi.