Cel mai recent pachet de teste Euro NCAP din acest an a fost finalizat cu un rezultat dezastruos pentru Fiat 500, o mașină cu pretenții premium. Același scor l-a obținut și Ford Ka, chiar dacă nu mai este construit pe platforma Fiat. Nici Citroen C3 nu a reușit să atingă numărul maxim de stele. Celelalte modele testate, Audi Q5, Toyota C-HR, Land Rover Discovery, au primit toate câte 5 stele.
EuroNCAP a prezentat rezultatele ultimelor teste, realizate cu 6 dintre cele mai noi automobile lansate în Europa. Trei dintre acestea au fost SUV-uri, au primit numărul maxim de stele și au dovedit că miturile privind siguranța în acest tip de caroserie nu mai sunt de actualitate. Celelalte trei mașini testate au avut probleme pe parcursul testelor, primind mai puține stele.
Cel mai grav este scorul obținut de Fiat 500, despre care reprezentanții EuroNCAP spun că este „o mașină veche, iar micile îmbunătățiri aduse prin facelift nu ascund acest lucru”.
„Clienții ar face bine să aștepte noul Fiat 500”, a mai declarat secretarul general EuroNCAP, Michiel van Ratingen. Modelul italian a obținut punctaje destul de slabe, cu doar 66% la protecția pasagerilor adulți (față), 49% la protecția copiilor (spate), 53% la protecția pietonilor și numai 27% pentru siguranța activă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Citroen a lansat o aplicație care ține loc de manual de utilizare și de consultant autoDescrierea în urma testului vorbește despre „o protecție slabă a pasagerilor din față și din spate”. Modelul testat a fost unul standard, cu echipamente de bază, cu motorul 1.2 litri benzină, în echipare Pop LHD. Cea mai mare problemă pentru Fiat 500 este cea legată de imaginea sa de automobil premium, cu prețuri mult mai mari decât alți competitori din segmentul din care face parte din punct de vedere al dimensiunilor.
La momentul lansării, Fiat 500 obținuse 5 stele pentru adulți și 3 stele la protecția copiilor, dar atunci sistemul de rating era mult mai relaxat. Ulterior, punctajele obținute de diferitele versiuni ale lui Fiat 500 au început să scadă.
CITEȘTE ȘI Guvernul german introduce o taxă de autostradă pentru mașini înmatriculate în alte țări, inclusiv RomâniaUn alt automobil care a obținut un punctaj slab este Ford Ka, cu scoruri ceva mai bune decât modelul italian, dar insuficiente pentru a primi mai multe stele. Ford Ka este fabricat în Brazilia, iar cei de ela EuroNCAP spun despre acest model că este „low-cost”. Acesta a obținut 73% la protecția adulților de pe scaunele din față, 61% la protecția copiilor, pe bancheta din spate, 57% la protecția pietonilor și 29% la siguranța activă (asistată).
Nu în ultimul rând, noul Citroen C3 a ratat la mustață cele 5 stele, din cauza insuficientei protecții a pietonilor la impact.
CITEȘTE ȘI ASF confirmă Profit.ro: DallBogg poate vinde RCA în România. Bulgarii vor veni cu prețuri sub medieÎn cealaltă categorie, a mașinilor cu 5 stele, Audi Q5 și Toyota C-HR au obținut scoruri mari, peste 90% la protecția pasagerilor și peste 50% la siguranța activă (C-HR a primit 78% la acest capitol).
Land Rover, care a reușit să treacă pragul celor 5 stele, a fost la un pas să nu prindă nota maximă, cu fix 90% scor pentru adulți și exact 80% pentru copii.
Cei de la EuroNCAP au recomandat companiei Jaguar Land Rover să nu facă compromisuri în privința siguranței la vehiculele pe care le vor lansa în viitor.
Compania britanică este deținută de indienii de la Tata Motors.