ULTIMA ORĂ Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje, în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET, dar cu excepții. Cum pot fi recuperați banii

ULTIMA ORĂ Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje, în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET, dar cu excepții. Cum pot fi recuperați banii
scris 4 oct 2021

Guvernul a decis introducerea unei taxe pe ambalaje, argumentată prin încercarea de a crește gradul de reciclare a acestora. Consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepție făcând ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperați în urma reciclării deșeurilor la automate amplasate special.

Banii urmează să fie recuperați în urma reciclării deșeurilor la automate amplasate special.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Garanția plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă și aluminiu în automatele speciale.

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

Anul trecut, a fost anunțat că românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.

Black Friday pe comandă CITEȘTE ȘI Black Friday pe comandă

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă cu apă sau o doză cu bere/suc, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce ați golit și ați spălat sticla, o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Ministerul Mediului speră că, la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

În vară, Ministerul Mediului anunțase că lucrează la un proiect de modificare a legislației, astfel încât magazinele să perceapă o garanție pentru ambalaje și PET-uri, pentru a crește cantitățile reciclate

Guvernul a decis deja, în vara anului 2018, prin ordonanță de urgență, instituirea unei garanții bănești de 0,5 lei/ ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației, începând cu 31 martie 2019.

Acum, însă, Guvernul argumentează că prin OUG nr. 74/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, a fost introdus doar cadrul general de funcționare a sistemului de garanție-returnare, cu aplicare din anul 2019 pentru ambalajele reutilizabile, și că a fost instituită în sarcina autorităților obligația ca, până la data de 1 ianuarie 2021, să traseze liniile generale de funcționare a sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile, urmând ca implementarea efectivă a acestuia - avansată anterior - era cel târziu până la data de 31 martie 2022.

Acum, data stabilită este maximum 1 octombrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambalaje
pet
taxa