Mii de medici și asistente au plecat din Spania în ultimul deceniu, nemulțumiți de măsurile de austeritate în sistemul sanitar, în căutarea unor salarii mai mari în străinătate, transmite Reuters.
O situație similară se înregistrează în Italia și Portugalia, alte două state din sudul Europei care au redus bugetele pentru sănătate ca răspuns la criza financiară și acum plătesc prețul, pe măsură ce al doilea val al pandemiei pune presiune pe spitalele de pe continent, scrie Agerpres.
Pandemia de coronavirus a lovit în mod deosebit Italia și Spania, cele două țări înregistrând 47.217, respectiv 42.039 de decese. Portugalia a scăpat în mare parte în primăvară, însă acum are un număr record de pacienți infectați cu COVID la secțiile de terapie intensivă.
În 2019, Spania avea deja un deficit de peste 4.000 de medici în sistemul public de sănătate, arată un studiu realizat de Universitatea Las Palmas. Această cifră a crescut la aproximativ 7.000 în 2020, însă cifra reală ar putea fi chiar mai mare din cauza pandemiei, susține Patricia Barber, unul din autorii studiului.
La rândul său, sindicatul CGIL susține că Italia ar avea nevoie de un număr suplimentar de 15.000 de medici specializați.
Guvernele statelor respective încearcă să acopere golurile, însă rezolvarea situației se dovedește a fi dificilă.
Italia a decis să îi arunce pe studenții de la medicină în prima linie a frontului și încearcă să îi atragă pe medicii pensionați să revină în spitale. Recent regiunea Campania din sudul Italiei a demarat o campanie de recrutare pentru 450 de medici, dar a primit doar 165 de solicitanți.
În Spania, guvernul a permis regiunilor să angajeze în regim temporar aproximativ 10.000 de specialiști în sistemul medical, în special absolvenți și profesioniști din afara Uniunii Europene. Însă, chiar dacă spitalele au bugetele necesare pentru a deschide noi secții de terapie intensivă, ele nu pot găsi suficient personal calificat.
Chiar și înainte de pandemie, statele din sudul Europei aveau un deficit de asistente. Într-un raport din 2019, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a dezvăluit că Italia și Spania aveau 5,8 asistente la 1.000 de locuitori, iar Portugalia 6,7 comparativ cu 12,9 în Germania și o medie de 8,8 la mia de locuitori în marile state industrializate.
Asociația reprezentativă a asistentelor din Madrid estimează că Spania ar avea nevoie de până la 150.000 de asistente pentru a ajunge la media din Uniunea Europeană. În schimb, între 2019 și 2020 aproximativ 75.000 de asistente din Spania erau înregistrate ca lucrând în nouă țări din străinătate.
La rândul său, Antonio De Palma, președintele asociației Nursing Up, susține că Italia ar avea nevoie de 60.000 - 65.000 de asistente.