La începutul pandemiei a existat un pericol real ca prețurile să fie înghețate, însă acest lucru ar fi dus la o catastrofă și la apariția unei situații similare cu cea din comunism, când nu existau alimente și se formau cozi la magazine, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
"Retailul alimentar a fost un sector supus șocului la începutul pandemiei și a rezistat, am văzut creșteri moderate, a fost o creștere mare a cererii și o presiune mare pe lanțurile logistice, când statele închideau granițele sau când șoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puși în carantină", a spus Chirițoiu, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, sectorul a funcționat bine și s-a redresat.
"Cu toată această presiune, cu panica din rândul populației, sectorul a funcționat, n-am ajuns să avem penurie sau prețuri foarte mari, ceea ce ne arată reziliența sectorului. Aici sunt mândru că am contribuit și noi la calmarea spiritelor", a precizat oficialul Concurenței.
Potrivit acestuia, a existat discuția în rândul autorităților dacă este bine să fie plafonate prețurile, însă, din fericire, nu a fost luată o astfel de măsură.
"Era un risc real să ne trezim, la începutul pandemiei, cu măsuri panicarde precum înghețarea prețurilor, care ar fi dus la o catastrofă, la situația din comunism, cine își mai amintește, cu lipsă de alimente și cozi la magazine. Mă bucur că mințile mai calme au câștigat această dezbatere și nu am recurs la măsuri de panică, care ar fi făcut mult mai rău decât bine", a subliniat Chirițoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a avut date în timp real privind evoluția prețurilor principalelor produse alimentare din Monitorul Prețurilor la alimente, iar acest lucru a ajutat autoritățile să ia deciziile înțelepte