Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General și Biroul Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță”, organizată sub sigla Paralela 45, demersul fiind făcut în urma unor notificări scrise primite inclusiv din partea presei și în urma unor verificări ale materialelor publicitare.
"Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță” organizată sub sigla PARALELA 45. Precizăm că demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări scrise, inclusiv din partea presei, înaintate instituției noastre, precum și în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online", anunță instituția într-un comunicat, preluat de news.ro.
Astfel, s-a constatat că SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță”, acțiune ce se desfășoară în perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, sub sigla PARALELA 45, având ca grup țintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani și condiție obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Surpriză pentru un turist care a închiriat o casă în Amsterdam prin Airbnb"AEP consideră că Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță” are ca obiect determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național desfășurându-se la aceeași dată și în aceleași secții de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin “abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat.”. Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, “participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora”", menționează instituția.
AEP apreciază că acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, a declarat, vineri, pentru News.ro, că demersul companiei a fost unul pur civic și nu are nicidecum un caracter politic.
El susține că, prin campania sa, Paralela 45 nu condiționează pe nimeni în niciun fel și se declară deschis să răspundă la întrebările organelor de control ale statului.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Restaurarea Cazinoului Constanța ar urma să dureze 2 ani și 6 luni și va costa peste 111 milioane lei. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor"După întreaga poveste cu Consiliul Concurenței, acum o altă autoritate a statului român vine cu niște idei fantasmagorice, cum că Paralela 45 ar 'condiționa' în vreun fel sau altul participarea la vot. Bănuiesc că este vorba de o reclamație a unui 'hater' de o parte sau alta a spectrului politic. Menționăm că acțiunea noastră nu are nicidecum un caracter politic. Ea se referă numai la participarea la vot și nu la referendum. Are un caracter civic, cu influență asupra marketingului și este făcută în totalitate cu bună credință. Personal, eu consider că electoratul român trebuie să conștientizeze ce înseamnă Uniunea Europeană, avantajele pe care le aduce apartenența României la UE și că doresc ca participarea să fie în procent cât mai mare", a spus Alin Burcea.
Acesta apreciază că în social-media oricum există foarte multe persoane, publice sau nu, care încurajează mersul la vot.
"Observ în social media că toata lumea, într-o formă sau alta, încurajează mersul la vot, există diverse clipuri, diverse postări, unele neutre, altele părtinitoare. Noi nu condiționăm pe nimeni și în orice moment suntem deschiși să răspundem la întrebări organelor de control ale statului. Se pare că România e o țară a controlului", a adăugat Alin Burcea.