Șeful Poliției Române: S-a solicitat urmărirea internațională a omului de afaceri Elan Schwartzenberg

Șeful Poliției Române: S-a solicitat urmărirea internațională a omului de afaceri Elan Schwartzenberg
scris 14 iun 2016

IGPR a solicitat instanței emiterea unui mandat european de arestare preventivă în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, arestat preventiv în lipsă, a declarat, marți, șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu. El a mai spus că Poliția a cerut și declanșarea urmăririi internaționale în acest caz.

"Persoana respectivă are emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. A fost pusă în urmărire națională, iar o doua etapă desfășurată de Poliția Română se referă la solicitarea către instanța de judecată pentru eliberarea unui mandat european de arestare preventivă. În același timp, am solicitat urmărirea internațională. Instanța nu s-a pronunțat în acest caz, iar în funcție de decizia instanței vom acționa ca atare”, a declarat șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Declarația lui Bogdan Despescu vine în contextul în care, luni, Poliția Română a publicat pe site-ul instituției fotografia lui Emilian (Elan) Schwartzenberg la categoria persoane urmărite, menționând că a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe nume omului de afaceri, scrie News.ro

Elan Schwartzenberg apare pe site-ul Poliției Române alături de persoane condamnate pentru viol, furturi din buzunare, omoruri sau persoane care au dispărut de la adresele de domiciliu.
"Fapta: Complicitate la dare de mită. În fapt s-a reținut că în cursul anului 2011, Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe M. A. reprezentantul unei societăți comerciale, să îi dea lui M. R. S., suma totală de 175.000 euro, pentru a facilita câștigarea în condiții avantajoase a unei licitații având ca obiect contractul de construire a unui campus social în valoare totală de 40.964.030 lei fără TVA", scrie pe site-ul Poliției.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Polițiștii arată că Elan Schwarzenberg se sustrage punerii în aplicare a mandatului de arestare preventivă.

Procurorii DNA au cerut instanței încă din 20 mai să emită un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri este acuzat de complicitate la luare și la dare de mită după ce ar fi acționat ca intermediar între omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, cel pentru care a fost emisă autorizația de construire a locuințelor sociale, și Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cursul anului 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câștigarea, de către firma respectivă, în condiții avantajoase, a unei licitații având că obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, va încasa dividende de 6 mil. lei de la RCS Management CITEȘTE ȘI Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, va încasa dividende de 6 mil. lei de la RCS Management

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian ar fi constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăți offshore (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, ar fi facilitat relația dintre Mazăre și Morgenstern, fiind prieten cu amândoi.

Potrivit DNA, societatea offshore respectivă era înmatriculată în Insulele Virgine Britanice și avea deschise conturi în Liechtenstein.

Toate operațiunile de transfer bancar erau ordonate de Elan Schwartzenberg, în calitate de beneficiar real și puse în executare de o altă persoană, mai susțin procurorii.

"În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul Schwartzenberg Emilian având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa și, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală", se mai arată în comunicatul DNA.

Tribunalul București a emis, în 21 mai, o citație pe numele omului de afaceri.

"Schwartzenberg Emilian, cu ultimul domiciliu în București, este chemat în această instanță, camera 139, în ziua de 09.06.2016, Completul de drepturi și libertăți 14 (special), ora 13:00, în calitate de inculpat, în proces cu luarea măsurii arestării preventive propusă de DNA/DIICOT (art.223 NCPP). În caz de neprezentare a părților, judecata se va face în lipsa, dacă se solicită în scris acest lucru de către una din părți", potrivit citației publicate pe portalul instanțelor.

Dosarul este disjuns din cauza în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată alături de fratele sau, senatorul Alexandru Mazăre și de omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe 1 aprilie, în legătură cu construirea locuințelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanța.

Radu Mazăre va fi judecat pentru luare de mită și trei fapte de fals în declarații, senatorul Alexandru Mazăre, fratele fostului primar, pentru complicitate la luare de mită și trei fapte de fals în declarații, iar omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

viewscnt
Afla mai multe despre
elan schwartzenberg
dna
igpr