RADET anunță că Electrocentrale București nu mai furnizează regiei energie termică pentru apa caldă și căldura bucureștenilor racordați la sistemul centralizat, ceea ce va duce la iminenta sistare a activității regiei, și spune că a primit o notificare de la ELCEN prin care i s-a comunicat că, începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, Romgaz întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.
„Situația în care ne aflăm azi este foarte gravă și afectează bucureștenii în mod direct. Vă asigur că vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman și profesional pentru deblocarea situației actuale”, a declarat directorul general al RADET, Valentin Vițalariu, citat într-un comunicat al regiei.
Potrivit unui anunț al Romgaz remis Bursei de Valori București (BVB), pe 15 octombrie, Romgaz a semnat cu ELCEN un act adițional la contractul de furnizare de gaze dintre cele două companii care prevede continuarea livrărilor până pe 15 noiembrie. Pentru cantitățile de gaze primite în intervalul 15 octombrie-15 noiembrie 2015, ELCEN va plăti Romgaz suma de 86,87 milioane lei.
Datorii de sute de milioane de lei
Potrivi Regiei, cauzele situației actuale sunt netransferarea ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei și nerealizarea fuziunii dintre RADET și ELCEN prin crearea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, încălcându-se memorandumul adoptat de Guvern în acest sens în martie 2013.
RADET mai menționează drept cauze, datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane lei, datoriile Primăriei Municipiului București către RADET, de aproximativ 260 milioane lei, neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului București către RADET privind subvenția la încălzire, de circa 250 milioane lei și datoriile acumulate de RADET București către furnizori, în special Enel (22.250.124 lei), Apa Nova București (8.468.586 lei) și GDF Suez (5.100.000 lei).
Regia mai vorbește despre imposibilitatea efectuării investițiilor în ultimii 10 ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalațiilor care aparțin patrimoniului public al Municipiului București.
E nevoie de investiții de 100 milioane euro pe an
"Pentru normalizarea furnizării de apă caldă și căldură sunt necesare investiții de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în rețelele și centralele aparținând Municipiului București", se spune în comunicatul regiei.
RADET mai dă vina pe refuzul Primăriei Municipiului București de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului București actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent, în condițiile în care, potrivit regiei, ceilalți furnizori de servicii au prețuri majorate cu peste 40 de procente.
"De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 și a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activității regiei. După această dată regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanței nr.26/2013. Având în vedere cele de mai sus, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București somează Primăria Municipiului București, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri în luarea tuturor măsurilor care se impun pentru evitarea sistării furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură către bucureșteni în sezonul rece", avertizează RADET.