Producătorii agricoli reclamă un ”deficit istoric” de personal: forța de muncă este îmbătrânită și va dispărea în câțiva ani

Producătorii agricoli reclamă un ”deficit istoric” de personal: forța de muncă este îmbătrânită și va dispărea în câțiva ani
scris 10 iul 2017

Producătorii agricoli reclamă un ”deficit istoric” de forță de muncă în domeniu, mai ales de muncitori calificați care să manevreze utilaje, în vestul țării estimându-se că doar 50 la sută din necesarul de oameni este acoperit, motiv pentru care unele societăți comerciale nu se pot dezvolta sau angajează firme din Ungaria pentru a lucra terenurile. Producătorii spun că forța de muncă este îmbătrânită și va dispărea în câțiva ani, în timp ce școli profesionale nu mai există.

Lideri de asociații agricole naționale și locale au declarat, luni, pentru News.ro, că producătorii din România, în special din vestul țării, se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă, motiv pentru care nu se pot dezvolta, iar în unele cazuri se înregistrează chiar și pierderi pentru că lucrările nu au loc la timp, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Producătorii atrag atenția că forța de muncă din agricultură este îmbătrânită, depășind vârsta pensionării în cele mai multe cazuri, ei solicitând redeschiderea școlilor agricole în toate județele, pentru a se asigura muncitori calificați în următorii ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat pentru News.ro că în mometul de față ”în România se înregistrează un deficit istoric de forță de muncă calificată, din cauza faptului că nu mai există școli profesionale care să pregătească tineri”.

Baciu spune că o problemă mare o reprezintă faptul că nu se găsesc oameni care să opereze utilajele agricole,”ceea ce întârzie executarea lucrărilor la timpul optim, înregistrându-se pierderi”.

”În România se lucrează acum cu foarte mulți oameni aflați la vârsta pensionării, dar care în câțiva ani vor pleca, în timp ce tinerii nu vin din urmă pentru că nu sunt școli care să-i formeze. Este o criză serioasă, căreia autoritățile nu-i acordă suficientă atenție. Avem o promisiune de la Ministerul Agriculturii că se vor reactiva vreo 40 de licee agricole, dar absolvenții vor veni abia peste câțiva ani. Între timp, mulți producători, mai ales din vestul țării, nu se pot dezvolta pentru că nu au oameni. Noi, agenții economici, putem oferi practica pentru școli. Am discutat și cu dealerii de utilaje agricole și s-au oferit să intre în programele de studii, să asigure condiții optime de școlarizare, dar e nevoie ca statul să deschisă școli”, a spus Baciu.

Conform sursei citate, ”o altă problemă este că adminstrațiile locale încurajează nemunca, prin acordarea cu nemiluita de ajutoare sociale”.

”Practic, statul îi determină pe oameni să nu muncească, plătind aceste ajutoare, iar producătorii caută forță de muncă în afara țării. Noi încercăm să aducem oameni din țări asiatice, din Indonezia, Pakistan sau Filipine. Există câteva cazuri în România, ferme de animale care au angajat muncitori asiatici”, a adăugat președintele LAPAR.

La rândul său, președintele Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru, a declarat că ”una dintre cauzele deficitului este închiderea liceelor agricole”.

”În România nu mai avem școli pentru a dezvolta vocații profesionale. În agricultură, deficitul de forță de muncă a crescut în utimii ani. Dacă ne raportăm  la perioada 2010-2015, pentru care avem date, numărul angajațiilor din domeniu a scăzut cu 21,5 a sută, de la peste 1.600.000 de persoane la 1.200.000. Au ajuns fermierii, mai ales în Arad, Timiș și Bihor, să aducă mecanizatori supraspecializați din state membre UE, fiind nevoiți să plătească salarii cu mult peste media românească”, a declarat Emil Dumitru, pentru News.ro.

FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți CITEȘTE ȘI FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți

Unul dintre marii producători din vestul țării, Combinatul Agroindustrial Curtici, care gestionează 7.600 de hectare în județul Arad, își plătește operatorii de utilaje cu salarii de peste 2.000 de euro pentru a păstra forța de muncă.

”Dacă nu ofer salarii competitive cu cele de peste graniță, îmi pleacă oamenii. Noi dăm de la 2.000 de euro în sus celor de pe combine sau tractoare”, a spus Dimitre Muscă, directorul combinatului.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”ARAGRA 2008” Arad, Ioan Andru, spune că în vestul țării ”multe ferme lucrează cu firme din Ungaria care vin cu utilaje pentru a lucra terenurile românilor”.

”Cei care au asociații sau ferme de producție agricolă găsesc foarte greu mecanici agricoli, indispensabili în acest domeniu, astfel că lucrează cu firme ungurești. Avem situații în Arad cu ferme care aduc elevi din Germania la practică, și astfel își asigură o parte din forța de muncă. În Germania mai sunt școli, la noi nu sunt. Problema este atât de gravă încât eu personal, cu firma mea, am fost nevoit să calific oameni cu doar patru clase, pentru că nu am găsit alții. Tinerii de la țară pleacă să muncească în străinătate, unde pun faianță și gresie, iar acasă au rămas bătrânii, care se vor pensiona și ei la un moment dat. La mine la firmă, majoritatea angajaților au peste 55 de ani și chiar peste 65”, a spus Andru.

Președintele ”ARAGRA 2008” estimează că în vestul țării ”nu este acoperit mai mult de 50 la sută din forța de muncă calificată necesară, iar aceasta este deja îmbătrânită”.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
agricol
angajati