Primul caz de infecție cu virusul Zika a fost confirmat în România

Primul caz de infecție cu virusul Zika a fost confirmat în România
scris 12 iul 2016

Primul caz de infecție cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica, aceasta fiind în afara oricărui pericol, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a precizat că femeia a stat internată două zile la Spitalul "Victor Babeș”, viața acesteia nefiind în pericol, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Colintineanu a mai spus că tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu și s-a prezentat la spital a doua zi după revenirea în țară.

Virusul Zika se transmite prin înțepături de țânțar, astfel că riscul de transmitere și la alte persoane este minim, a precizat Colintineanu.

Specialiștii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluții care alungă țânțarii, să se îmbrace cu pantaloni și bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin și nici medicație profilactivă.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage și numele. Virusul provoacă la om o boală infecțioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înțepătura unui țânțar infectat cu acest virus.

Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători CITEȘTE ȘI Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători

Majoritatea infecțiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupția cutanată, pete roșii care apar inițial pe față și apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiștii susțin că bebelușii născuți din mame infestate cu Zika pot prezenta complicații neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré și malformații congenitale: microcefalie la nou-născuți și malformații ale sistemului nervos, totuși OMS nu a confirmat oficial această teorie.  

viewscnt
Afla mai multe despre
zika