Cristian Rada, acționarul principal al companiei Blue Air, a transmis că regretă nespus situația creată prin anularea curselor aeriene.
”Vă dați seama că regretăm nespus și ne cerem scuze pentru disconfortul creat și pentru tulburarea planurilor lor. Am să reiau aici același lucru pe care l-am mai reiterat deja (...) A fost o vară grea din punct de vedere operațional din cauza restricțiilor de infrastructură pe care le-am văzut în toată Europa și noi ne-am străduit - și am și reușit - să fim cei care, hai să spunem, să tulburăm cât mai puțin călătoriile românilor.
Din nou, nu a fost o chestie pe care noi ne-am propus-o sau ne-am programat-o, a fost un eveniment total neprevăzut și din acest motiv nu putem decât să le cerem scuze și să încercăm să le dovedim în viitor, prin serviciile pe care le vom oferi, că merităm în continuare încrederea lor”, a declarat Cristian Rada, CEO și acționarul principal al companiei Blue Air, pentru Știrile Pro TV.
Flota Blue Air este formată la acest moment din 13 aeronave (cu o medie a locurilor de 174), de la 32 de aeronave în 2019, dar pe parcursul iernii va fi redusă la 5 aeronave, fiecare cu o capacitate de 189 de locuri, deoarece restul avioanelor trebuie restituite proprietarilor.
În luna februarie 2020, Blue Air avea 1.570 angajați, dar astăzi, pe fondul pandemiei de coronavirus și al incertitudinilor legate de activitatea sa, au mai rămas 560 angajați.
Compania susține că datoriile sale totale sunt de aproximativ 230 milioane euro, ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate.
CITEȘTE ȘI FOTO Aglomerație pe Transfăgărășan. Mașini parcate pe carosabil. Mesaj ironic al Poliției Sibiu"Poprirea a fost ridicată și zborurile vor fi reluate. Credibilitatea Blue Air a fost puternic zdruncinată. În aceste momente facem o evaluare atentă ca să înțelegem care ne este capacitatea de operare. În decursul zilei de mâine vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunța exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocați în aeroporturile străine", transmite compania.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Calcul - 9 companii aeriene, dintre care 1 din România, pot intra la iarnă în colapsÎn paralel a fost începută procedura de eșalonare la plată a obligațiilor, pe 12 luni.
Datoriile au fost indicate la 28 milioane lei.
Blue Air Aviation a suspendat de marți, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate de pe aeroporturile din România, a anunțat compania, printr-un comunicat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabilePotrivit reprezentanților operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
Mesajul AFM -
În urma solicitării transmise în dimineața zilei de 7 septembrie 2022, de eșalonare la plată a obligațiilor restante la Fondul pentru Mediu și a transmiterii documentației necesare pentru începerea procedurii de eșalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei BLUE AIR AVIATION S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței.
Etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei Blue Air, conform Administrației Fondului de Mediu:
În data de 3 mai 2022, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis către Administrația Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.
CITEȘTE ȘI FOTO Au început lucrările pentru reabilitarea Podului Mare din Cișmigiu În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air Aviation S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Decizia de impunere nu a fost contestată și s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eșalonare la plată a creanțelor la Fondul pentru Mediu. În data de 24 mai 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air Aviation S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eșalonarea datoriei.
În data de 24 iunie 2022, compania Blue Air Aviation S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eșalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eșalonare.
Întrucât compania Blue Air Aviation S.A nu a achitat suma restantă și nici nu a pus la dispoziție informațiile și documentele solicitate, nu a prezentat garanții în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită și a emis un Titlu executoriu și o Somație de plată.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După o lungă perioadă, membrii Guvernului reapar cu mascăÎn data de 29 august 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania Blue Air Aviation S.A prin care a adus la cunoștință faptul că se respinge eșalonarea de plată a creanțelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022.
Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eșalonare la plată a obligațiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate și pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu și în Somația de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești.