Ciucă: Fondurile acordate Blue Air trebuie recuperate. Grindeanu, care a aflat între timp de concordat preventiv, cere și intervenția ANAF

Ciucă: Fondurile acordate Blue Air trebuie recuperate. Grindeanu, care a aflat între timp de concordat preventiv, cere și intervenția ANAF
scris 7 sep 2022

Guvernul va aproba, prin hotărâre, fondurile necesare pentru repatrierea românilor afectați de anularea zborurilor Blue Air, până în acest moment 2.098 de cetățeni români solicitând ajutor în acest sens, a arătat premierul Ciucă, care a cerut ca sumele alocate să fie recuperate de la companie. La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a aflat între timp că Blue Air se află - de 2 ani - în procedură de concordat preventiv, a cerut la rândul său și intervenția ANAF, amintind că Guvernul a acordat companiei și un ajutor de stat de 300 milioane lei.  

”Am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetățenii români. Ei sunt clar afectați de suspendare a acestor zboruri și ministerele de linie au întreprins măsurile necesare astfel încât să putem să îi sprijinim să revină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate din bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Ca atare, în acest sens, rog Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces”, a spus Ciucă.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a arătat că 2.098 de cetățeni au apelat la serviciile consulare în vederea reparrierii.

ULTIMA ORĂ Vivre Deco intră în concordat preventiv CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vivre Deco intră în concordat preventiv

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care anterior a precizat că Guvernul va aloca 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectați de decizia companiei Blue Air, a amintit că există un regulament european care prevede că în cazul unor anulări, întârzieri de zbor mai mari de 6 ore călătorii au dreptul să ceară despăgubiri de la compania respectivă, iar acest lucru se aplică și companiei Blue Air.

”Vorbim de o companie privată Blue Air, o companie care chiar dacă a primit un ajutor în 2020 de vreo 300 de milioane în acea perioadă și pe care statul trebuie să îl recupereze și vă mulțumesc că ați dat sarcină către anumite structuri și către ANPC, dar eu cred că e cazul și către ANAF și către celelalte instituții care se ocupă de recuperarea acestor datorii”, a spus Grindeanu, care a adăugat că ”în acest moment știu că se află această companie într-o procedură de concordat și domnul ministru al Finanțelor probabil cunoaște în detaliu acest lucru”.

”Absolut toate instituțiile trebuie să se implice în recuperarea tuturor datoriilor către stat, indiferent de companie”, a spus și premierul Nicolae Ciucă. 

Număr de telefon pentru românii din afara țării afectați de anularea zborurilor Blue Air. Guvern: Tarom va efectua curse pentru repatrierea acestora CITEȘTE ȘI Număr de telefon pentru românii din afara țării afectați de anularea zborurilor Blue Air. Guvern: Tarom va efectua curse pentru repatrierea acestora

Profit.ro a relatat că Blue Air rămâne încă un an, până în iunie 2023, în concordat preventiv, procedură deschisă în urmă cu doi ani, Tribunalul București omologând prelungirea cu 12 luni.

Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie.

Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
ciuca
grindeanu
concordat
repatriere
guvern