Populația, avertizată să nu pescuiască pe râul Suceava din cauza poluării produse de ACET

Populația, avertizată să nu pescuiască pe râul Suceava din cauza poluării produse de ACET
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2022

O persoană a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, după ce a observat mai mulți pești morți pe cursul râului Suceava. În urma verificărilor, inspectorii au constatat că există poluare pe acest râu, din cauza unei stații de epurare. Specialiștii fac apel la populație să nu adune peștele mort și să nu îl consume, acesta fiind contaminat.

"Urmare a sesizării adresate SGA Suceava de către o persoană fizică cu privire la faptul că pe râul Suceava, în zona punții Lisaura, există mortalitate piscicolă ridicată, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat la fața locului, în data de 01.07.2022, în vederea verificării celor sesizate. Cu privire la producerea evenimentului au fost notificate Instituția Prefectului județului Suceava, DSVSA Suceava, GNM - CJ Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, ISU Suceava și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență Ipotești, Bosanci, Udești și Liteni. Specialiștii deplasați în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava pe un tronson de 3 km din zona punții Lisaura, respectiv 1 km amonte și 2 km aval de aceasta”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, al Prefecturii Suceava.

În zona verificată sunt două stații de epurare, potrivit News.ro.

"Pentru identificarea posibilei surse de poluare, angajații SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km, de la pragul de priză al SC AMBRO SA până în aval de puntea Lisaura. Având în vedere faptul că în zonă sunt două posibile surse de poluare (Stația de epurare ACET S.A. Suceava, respectiv Stația de epurare AMBRO SA), s-au efectuat prelevări”, mai scrie sursa citată.

În urma inspecției s-au constatat depășiri ale indicatorilor la una dintre cele două stații de epurare.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul Ciucă menține impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și alocă o parte din acesta autorităților locale. Noi clarificări la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan. Istoria impozitului de 80% CITEȘTE ȘI Guvernul Ciucă menține impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și alocă o parte din acesta autorităților locale. Noi clarificări la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan. Istoria impozitului de 80%

"Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, au rezultat următoarele: Apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a S.C. AMBRO S.A. se încadrează în limitele maxime autorizate la toți indicatorii analizați; Apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava înregistrează depășiri ale indicatorilor reglementați (...) În concluzie s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ”, transmite Prefectura Suceava.

Potrivit sursei citate, concentrațiile de azot și fosfor au determinat creșterea abundentă de vegetație, ceea ce a contribuit la scăderea concentrației de oxigen dizolvat în apă. Acestui lucru i s-au adăugat temperaturile ridicate din ultima perioadă.

"Concentrațiile mari de substanțe nutritive (azot și fosfor) evacuate au determinat eutrofizarea masivă a cursului râului Suceava, cu creșterea abundentă de alge, ceea ce a condus la scăderea concentrației de oxigen dizolvat în apă până la un nivel ce nu a mai permis desfășurarea vieții acvatice. Acest fenomen a fost accentuat atât de temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în ultima perioadă, cât și de viteza mică a apei în zona unde s-a înregistrat mortalitatea piscicolă. Având în vedere evenimentul produs, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava vor continua și în zilele următoare monitorizarea râului Suceava”, se precizează în comunicat.

Specialiștii fac apel la populație să nu adune peștele mort și să nu îl consume.

"Facem apel la populație să nu ridice și să nu consume peștele mort din albia râului Suceava”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
acet
poluare