ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței verifică benzinăriile pentru a urmări situația din teren în privința prețurilor, conform premierului Nicolae Ciucă.
Prețurile la pompa de carburanți, în prima zi de aplicare a ordonanței de urgență privind mecanismul de compensare cu 50 de bani, sunt indicate încă, potrivit aplicației Monitorul Prețurilor a Consiliului Concurenței, ca neschimbate la motorina standard la stațiile de alimentare din București, de 9,18 – 9,27 lei/litru, iar cele la benzina standard, de 8,62 – 8,71 lei/litru, similare cu cele de joi.
La fața locului, motorina poate fi însă cumpărată și cu 8,68-8,74 lei, iar benzina, cu 8,11-8,19 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom și alte mari companii transmit că au redus prețul cu 50 bani.
Prețurile sunt indicate, deocamdată, aceleași și la motorina Premium (9,52 – 9,76 lei/litru), și la benzina Premium (8,77 – 9,35 lei/litru), potrivit aplicației Monitorul Prețurilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme rămase în aer la moratoriul ratelor. Toate propunerile băncilor respinse, deși Câciu declara că OUG a fost “avizată” și de ARB și BNROMV Petrom transmite însă că a redus cu 50 de bani prețurile tuturor sortimentelor de benzină și motorină din stațiile de alimentare Petrom și OMV din Romania. Beneficiari sunt clienții finali, persoane fizice si juridice, care achiziționează carburanții pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusă începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioadă de trei luni. Pentru un plin de 50 de litri, șoferii vor plăti mai puțin cu 25 de lei, transmite compania.
"Reducerea va fi afișată pe totemuri, la intrarea în stațiile de alimentare OMV și Petrom, și va fi reflectata pe bonul fiscal. La pompă, afișajul electronic va indica prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani", conform OMV Petrom.
CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Terapia Cluj cumpără portofoliul Uractiv de la Fiterman Pharma, pe masa Concurenței"Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți", a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare ilustrată cu afișaje de prețuri de la benzinării Petrom, Rompetrol, Lukoil și Socar.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Market Analyst XTB România: În Europa, situația este mai dificilă. Economia nu este atât de stabilă, iar piața forței de muncă este departe de cea din SUAGuvernul a adoptat ieri ordonanța care introduce în perioada 1 iulie - 30 septembrie un mecanism de reducere a prețului benzinei și motorinei cu 50 de bani pe litru.
Din suma de 50 de bani, 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA. Totodată, compensația acordată de stat, de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se va aproba prin ordin al președintelui ANAF, în termen de 2 săptămâni. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană închide ancheta privind ajutorul de stat incompatibil de la Oltchim, la 3 ani de la falimentul companiei"Mă aștept ca în perioada imediat următoare să vedem companii care aplică această ordonanță. Să le lăsăm operatorilor un termen, scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poate fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări. Nu știu cum funcționează sistemele lor, dar eu cred că s-ar putea vedea de mâine", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de Guvern.
Majorarea nejustificată în cele trei luni a prețurilor la carburanți de către operatorii care acordă reducerea, constituie acțiune speculativă și se sancționează. De asemenea, este interzisă revânzarea carburanților cu preț redus.
CITEȘTE ȘI De azi cresc din nou ratele la credite. Plăți mai mari cu jumătate în rata lunară la împrumuturile legate de ROBOR, față de astă-iarnă. Avans major al IRCC din toamnăSuma de compensat se înregistrează intr-un cont de venituri distinct și se compenseaza cu obligațiile fiscale ale debitorului.
Impactul bugetar al măsurii pe cele trei luni este estimat la 588 milioane de lei.