Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți seară, că este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinării, întrucât documentul va afecta sănătatea populației. Ministrul Sănătății susține că este nevoie ca legea să stabilească obligativitatea vaccinării, și nu a informării, în caz contrar problema nefiind rezolvată.
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a fost întrebată, marți seară, într-o conferință de presă, de ce durează atât de mult dezbaterea și adoptarea Legii vaccinării și a spus că este nevoie de consens, scrie News.ro
”Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuții”, a spus Sorina Pintea.
CITEȘTE ȘI Vot final în Parlament: Radarul pistol va fi folosit la cel mult 10 metri de mașina poliției, amplasată vizibil. Dispare însă obligația presemnalizării radarelor prin panouriAceasta a afirmat că este de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie.
”Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuțiile sunt între obligativitatea vaccinării și obligativitatea informării”, a mai spus Pintea.
Întrebată câți copii au murit pentru că nu s-au vaccinat, Pintea a spus că nu neapărat lipsa legii a provocat această situație.
Ministrul a explicat că există o campanie de vaccinare, fiind făcută recent la Țăndărei.
”Dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu Legea vaccinării. Pentru acești oameni nu contează dacă există sau nu Legea vaccinării. Ei nu au acces la media, nu sunt înscriși pe listele medicilor de familie, nu i-a căutat nimeni până la un moment dat. Nu au murit din cauza Legii vaccinării”, a mai spus Pintea, adăugând că cel mai mult rău îl fac campaniile antivaccinare făcute de anumite organizații.
Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi ”pentru” și o abținere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.
Forul decizional este Camera Deputaților.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancțiunile pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unitățile de învățământ va fi solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.