Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că măsura relocării urșilor nu a dat niciun fel de rezultat și a precizat că un urs problemă rămâne un urs problemă, indiferent de zona în care se află.
Mircea Fechet s-a referit, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv, la procedura de relocare a urșilor.
”S-au consumat sume imense de bani cu niște proceduri administrative și tehnice foarte greoaie. Să muți un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un județ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muți problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a afirmat ministrul Mediului.
El a explicat apoi cum funcționează această procedură.
”Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cușcă, el este ademenit, este prins într-o cușcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-și facă efectul, să fie insuficient dozat și atunci ursul respectiv să devină agresiv și să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate. Durează o veșnicie să-l prinzi în cușcă pentru că urșii sunt niște animale foarte inteligente. Simt imediat primejdia unei capcane. E prins în cușcă, e tranchilizat în cușcă, este ulterior transportat zeci sau poate sute de kilometri, după care este eliberat într-un alt habitat, sperând cel mai probabil, că dacă a făcut probleme pe cealaltă parte a muntelui, în partea în care a ajuns după transfer, după relocare se va potoli”, a menționat ministrul Mediului.
Întrebat dacă au fost cazuri concrete de relocare dintr-un județ într-altul, Mircea Fechet a răspuns: ”Nu doar că au fost cazuri concrete, dar din fondul cinegetic unde s-a petrecut tragedia de la Bușteni au fost relocați în ultimii ani peste 100 de urși. Din ceea mi-a comunicat administratorul fondului cinegetic. Oriunde. Pentru că procedura e să cauți mai întâi un alt fond cinegetic disponibil, care spune că i-ar mai încăpea încă un urs acolo, ceea ce e o provocare, însă putem spune astăzi că am pierdut timpul, am risipit resursele, pentru că măsura relocării nu a dat niciun fel de rezultat. Un urs problemă rămâne un urs problemă. Ursul e mai puțin interesat dacă e în județul Argeș sau în județul Harghita sau Covasna sau Neamț”.
Fechet a mai spus că nicio lege și niciun politican nu poate garanta unui om că atunci când intră într-o pădure nu se va întâlni cu un animal sălbatic și că cetățeanul trebuie să fie informat și să știe ce are de făcut în astfel de situații.
CITEȘTE ȘI Euroclear va transfera Ucrainei 1,55 miliarde de euro din profiturile generate de activele rusești”Să știți că nicio lege și niciun politician nu poate garanta unui om că atunci când intră într-o pădure nu se va întâlni cu un animal sălbatic. Nu mă refer neapărat la urși, dar se poate întâmpla orice, în funcție de zonă. Dacă mergi în zona Mehedinți, spre exemplu, există riscul să fii mușcat de o viperă. Și atunci trebuie să fii informat, trebuie să știi ce ai de făcut”, a declarat ministrul.
”Cred că am clarificat acest lucru încă din prima zi a mandatului, pentru că, atunci când m-am referit la subiectul acesta, am spus-o de fiecare dată și o spun și acum, viața omului are prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața omului. Suntem obligați să o protejăm, mai ales în acele situații în care oamenii nu au de ales, fie în propria locuință, în propria ogradă, la stână, la oraș sau la țară oamenii trebuie să fie protejați, mai ales atunci când se află acolo unde trăiesc, acolo unde își desfășoară activitatea”, a afirmat Mircea Fechet.