Steve Bannon, cel care acum 2 ani a condus campania câștigătoare a lui Donald Trump pentru Casa Albă, spune că baza noii mișcări naționaliste și populiste o vor reprezenta chiar tinerii. Pe măsură ce își vor da seama că sunt într-o „morișcă” ce lucrează doar pentru corporații și nu au perspectiva să dobândească nimic, ei vor da tot mai multă atenție aspectului protejării intereselor economice naționale.
Au gadget-uri, sunt bine îmbrăcați, frecventează localuri drăguțe și au preocupări inedite. Totuși, din salarii nu pot economisi mai nimic, proprietățile sunt prea scumpe pentru a le cumpăra în condiții economice, iar pasul către antreprenoriat are sorți mici de izbândă fără capital și într-o piață suprareglementată în care totul merge în favoarea corporațiilor.
Tinerii de azi nici nu au cunoștințe pentru a răzbi în economia reală și jocurile sunt făcute de cei mari în defavoarea lor, avertizează Steve Bannon, omul despre care se spune că a fost eminența cenușie care l-a propulsat pe Donald Trump în funcția de președinte al SUA în 2016, când venind de la publicația Breitbart, a preluat șefia stafului electoral al candidatului republican.
CITEȘTE ȘI Compania care construiește ceasuri inteligente pentru Apple este acuzată că folosește ilegal studenți: munca în fabrică, impusă pentru absolvireCei născuți în anii 1980-2000, chiar dacă au făcut școli sau au poziții în corporații, de fapt sunt asemenea țăranilor ruși legați de glie din secolul al XVIII-lea. Bannon, absolvent al Harvad Business School și London School of Economics, le pune adesea tinerilor oglinda în față: „Nu ai nimic și nici nu o să ai!”
Bogații și-au dat singuri bani
În anul 2008 elitele financiare s-au salvat singure dând drumul „tiparnițelor” băncilor centrale. Lichiditatea a inundat piețele și au reinflamat activele. Este o mișcare la vreme de criză care a avantajat deținătorii de locuințe, acțiuni, bonduri și proprietăți intelectuale. Tinerii nu au nimic din toate acestea. Au stat pe margine într-o etapă în care mai degrabă salariile au stagnat.
Unii încearcă să economisească, însă lichiditatea abundentă a lăsat dobânzile aproape de zero, făcând dificilă acumularea, în special pentru cei tineri care au bază mică de pornire. Degeaba se chinuie să strângă bani. „Ești fraier!”, este brutal Bannon, om cu o traiectorie spectaculoasă care include o activitate de 9 ani ca ofițer de marină, muncă de bancher pe Wall Street la Goldman Sachs și chiar o etapă în care a fost regizor la Hollywood.
Tinerii se învârt în gol ca în rotița hamsterului și strădaniile rămân de cele mai multe ori fără rezultat. Lucrează pentru corporațiile multinaționale, dar acestea sunt atente în primul rând la veniturile operaționale ameliorate și la marjele de profitabilitate îmbunătățite. Aceasta se face de cele mai multe ori pe seama costurilor cu forța de muncă. Tinerii sunt loviți de politicile salariale ostile, imigrația și acordurile de liber-schimb reprezentând cea mai importantă competiție pentru lucrători, spune Bannon.
CITEȘTE ȘI „Rezistenții” s-au înmulțit. Internetul este invadat de propriile lor caricaturiCritic al globalismului, cel care a ocupat pentru câteva luni și poziția de strateg-șef la Casa Albă, afirmă că în general oamenii care trăiesc din muncă nu sunt reprezentați. Fie că sunt în Kansas, în Toscana, în diferite zone din Austria, Germania, Brazilia, Pakistan sau India, oamenii de rând nu au reprezentare politică. Nu numai că nu sunt la masa bogaților, și stau în afara restaurantelor scumpe, ci de fapt ei sunt chiar în meniu, forțează metafora Bannon.
El spune că reacția deja se conturează în formarea unor mișcări naționaliste și populiste, iar baza acestora o vor constitui tocmai tinerii, deși au fost educați într-un spirit cosmopolit. „Sunt raționali”, este argumentul său prezentat într-un interviu pentru un comentator conservator britanic ce are peste 850.000 de abonați pe canalul său de YouTube.
CITEȘTE ȘI Balonul imobiliar înghesuie noua generație. La New York, tineri plătesc 1.800 de dolari pe lună pentru 9 metri pătrațiPe măsură ce își vor da seama că nu au nimic, vor fi mai atenți la faptul că cetățenia lor reprezintă bunul cel mai de preț și vor înțelege importanța protejării intereselor economice naționale. Ei vor fi cei mai importanți votanți ai unor lideri naționaliști precum Matteo Salvini în Italia sau Viktor Orban în Ungaria.
Au fost îndoctrinați să creadă că sunt „cetățeni ai lumii” sau au luat viața în ușor dansând prin parcuri. Vor învăța, însă, din propria lor experiență, că de fapt globalismul doar pune presiune în sens negativ pe salarii și vor căuta remediile. Totul va începe cu realizarea propriei lor condiții: „Sunt mai bine hrăniți, mai bine îmbrăcați, în formă mai bună, au mai multe informații decât orice altă generație din istorie, dar cu toate acestea sunt precum iobagii ruși ai secolului al XVIII-lea.”
În România, activele sunt concentrate, de asemenea, la cei cu vârste de peste 50 de ani, multe locuințe fiind dobândite - prin inflatare - în cadrul unor transferuri cvasi-gratuite de la stat. Tinerii au rate de acumulare a avuției greoaie, iar achiziția unei locuințe este costistoare din punctul de vedere al finanțelor personale date fiind prețurile din imobiliare și costul creditului.