Locatarii de la anumite etaje, scutiți prin lege de la plata energiei pentru lift

Locatarii de la anumite etaje, scutiți prin lege de la plata energiei pentru lift
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 07:00

Locatarii din apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin vor fi scutiți, fără a mai fi nevoie de hotărârea adunării generale a proprietatrilor, de plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului, potrivit unui proiect de lege al actualei puteri. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: Conform legislației în vigoare, locatarii menționați pot fi exceptați de la plata energie pentru ascensor doar în baza hotărârii adunării generale a asociației de proprietari din condominiu.

Nouă modalitate de convocare la adunările generale și de informare a proprietarilor din condominii CITEȘTE ȘI Nouă modalitate de convocare la adunările generale și de informare a proprietarilor din condominii

Inițiatorii proiectului invocă o prevedere a Codului civil, potrivit căreia ”cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă”.

”Din aceste considerente, intervenția legislativă (...) justifică interesul de a exclude o măsură discriminatorie și disproporționată, raportat la responsabilitatea obligației de plată, fiind, în prezent, în situația în care, pentru aceeași situație de fapt, unii coproprietari ai apartamentelor situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul I din clădirile fără mezanin să li se aplice un regim de plată diferențiat, în funcție de aprecierea subiectivă a adunării generale a asociației de proprietari, neavând un cadru legal de diferențiere și stabilire transparentă a categoriilor exceptate de la cheltuielile aferente”, arată autorii proiectului.

Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis CITEȘTE ȘI Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis

Prin urmare, proiectul propune eliminarea din lege a necesității unei hotărâri a adunării generale a proprietarilor, astfel încât ”sunt exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul I din clădirile fără mezanin”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adopta de către Parlament și promulgat de șeful statului.  

viewscnt
Afla mai multe despre
lift
plata
energie
cheltuieli
lift
ascensor
locatari
hotarare
adunare
generală
proiect