În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă, PNL a redactat un proiect legislativ prin care propune majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozitare.
De ce este important: Codul fiscal, la ”Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii”, prevede în momentul de față faptul că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea nr. 2 din 12 ianuarie 2017 pentru modificarea șicompletarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, de la o valoare inițială dc 1.050 lei, la 2.000 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
PNL arată că în ultimii 5 ani nu au mai intervenit ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozabil lunar din pensii, deși inflația anuală a variat între 3% și peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioada 2017-2022, au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensiipentru sumele care depășeau nivelul de 2.000 de lei.
Liberalii au calculat că majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei neimpozabile are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 milioane lei lunar.
Potrivit inițiatorilor, impactul bugetar va fi acoperit/compensat în integralitate din:
- creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din următoarele surse fiscale: TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat a1 populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare.
- creșterea veniturilor bugetului general consolidat în prima parte a anului 2022, în special pentru următoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele 6 luni);contribuții de asigurări (+ 9,7% în primele 6 luni). Această creștere a veniturilor, care este superioară prognozelor care au stat la baza fundamentării bugetului dc stat pentru anul 2022, permite implementarea majorării plafonului de venit neimpozabil din pensii încă din cursul anului 2022.
CITEȘTE ȘI Noi ieftiniri. Benzina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL și Rompetrol de a urma exemplul PetromLiberalii mai susțin că măsura se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare și asigură, concomitent, următoarele avantaje asupra societății și mediului economie:
- contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
- contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;
- contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor.
CITEȘTE ȘI Se pregătește schimbarea liderului topului celor mai mari parcuri eoliene onshore din România și Europa. România va avea un campion european. Este contestată și supremația Dobrogei”Este o variantă pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere pentru că dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi a această propunere, care a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a declarat Nicolae Ciucă.