Ținută în sus de acțiunile de pe segmentul energie, bursa românească suferă un șoc în condițiile în care la Bruxelles se discută inclusiv despre taxarea suplimentară a companiilor petroliere.
Investitorii din piețele europene s-au activat la vânzare încă de la debutul săptămânii, ordinele fiind precipitate în principal pe orarul sesiunii europene. Indicele DAX40 din Germania a coborât intraday către reperul de 12.600 de puncte, reflectând aversiunea la risc la nivel internațional.
La Bursa de Valori București, reacția obișnuită la aceste șocuri în ultima perioadă nu a fost copierea scăderilor, ci mai degrabă retragerea de la tranzacționare. De data aceasta, investitorii au reacționat și au aruncat acțiuni în piață în condițiile în care a devenit clar că bursele dezvoltate continuă parcursul descendent.
CITEȘTE ȘI Ofertă pentru investiții cu orizont de timp prestabilit și alternativă la depozitele în euro. BRD AM lansează 4 fonduri noi, inclusiv unul axat pe oportunitățile de momentRezultatul este a 5-a cea mai mare depreciere de o zi din anul 2022. Trebuie să ne întoarcem înapoi la perioada de maximă atenție față de conflictul din Ucraina pentru a vedea un recul mai mare. Atât indicele BET-XT, cât și indicele BET au suferit scăderi de 2,63%, ultimul cu o închidere la nivelul de 11.444,88 de puncte într-o zonă de minime locale.
Este un declin pe care Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial (BRK), îl vede strict ca o corelare cu piețele străine. „Noi am rămas un pic mai sus decât externul pentru că am fost expuși mai mult pe energie”, a declarat acesta pentru Profit.ro. Acum, și dinspre Comisia Europeană sunt semne că încep să ajusteze din câștiguri și vor trece inclusiv pentru sectorul petrolier.
CITEȘTE ȘI Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvarăEste contextul în care titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 4,40%, până la prețul de 0,4350 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,14 milioane lei. Este o mișcare ce a tras în jos nu numai indicii principali, dar și indicele energetic BET-NG care a pierdut 3,02%. Din structura sa au mai consemnat deprecieri pe o lichiditate decentă alte 2 simboluri: -1,64%, până la prețul de 42,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 2,25 milioane lei, și -4,52%, până la prețul de 45,45 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au însumat schimburi de 1,74 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Euroins, liderul pieței asigurărilor, încasează două amenzi de la ASF. Noi amenzi și în pensii private și piața de capitalRulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,40 milioane lei (6,58 milioane euro). Raț de la BRK pune și pe seama lichidității scăzute declinul mai abrupt al pieței. Pentru a găsi pachete la cumpărare, vânzătorii trebuie pur și simplu să caute pe niveluri de cotare tot mai coborâte.
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 1,68%, până la prețul de 1,8700 lei/acțiune, pe transferuri de 4,17 milioane lei. Totuși, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a subperformat celui mai impiortant emitent al său, cu o scădere de 2,45%, până la nivelul de 48,485,51 puncte, acesta fiind tras în jos de picajul de 4,89%, până la prețul de 1,7500 lei/acțiune, a titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au totalizat tranzacții de 2,20 milioane lei. Prion contrast, pe volume echivalente cu 2,26 milioane lei, titlurile SIF Banat-Crișana (SIF1) au urcat cu 1,63%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune
Nici titlurile Băncii Transilvania (TLV) nu au fost protejate de lichiditatea mai adâncă. Acestea au avut un declin de 2,60%, până la prețul de 18,70 lei/acțiune, pe o activitate de 3,58 milioane lei. Dobânzile mari și persistența inflației contribuie la sentimentul negativ al investitorilor, explică actualul context Raț. „Nu se așteaptă nimeni la ceva pozitiv.”