Înjumătățirea pragului de eligibilitate pentru includerea fermierilor în PNDR, de la 8.000 euro la 4.000 euro producție standard, eliminarea dublei impozitări și acordarea de garanții de stat pentru cumpărarea primului tractor sau înlocuirea unui utilaj vechi, în cuantum cuprins între 40% și 60% din valoarea acestuia, sunt unele dintre măsurile prin care Guvernul vrea să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate și care au fost incluse într-un pachet numit "Reforma Cioloș se întoarce acasă".
Actualul premier Dacian Cioloș a fost comisar european pentru Agricultură, în 2010–2014, post din care a contribuit la începutul reformei Politicii Agricole Comune.
Planul gândit de Guvern include și alte măsuri, precum acordarea unui grant de 15.000 euro/fermă, în două tranșe, pentru dezvoltarea fermelor mici, subvenționarea temporară a salariului pentru angajarea tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani la ferma familiei (rude de până la gradul IV), emiterea de bonuri valorice purtătoare de taxe și asigurări sociale/medicale rezervate angajatorilor pentru plata muncitorilor lucrătorilor, astfel încât să fie evitată birocrația angajării permanente în condițiile în care nevoia de salarizare este temporară sezonieră), acordarea de vouchere pentru formare destinate zilierilor.
Este prevăzut și un sprijin financiar forfetar, în tranșe anuale, pentru maximum 5 ani de la data recunoașterii unui grup de producători, acordat în baza unui plan de afaceri. Acest sprijin, nerambursabil, va fi de maximum 10% din valoarea producției comercializate în primii 5 ani, suma maximă fiind calculată la 100.000 euro/an.
În documentul redactat de Guvern este arătat că România rămâne țara celor două agriculturi, respectiv una foarte mică și fărâmițată și o alta foarte mare și industrializată, structura agrară contemporană seamănând destul de mult cu cea din România de dinainte de reforma agrară din 1921.
CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane leiDatele relevă că 73% dintre fermieri trăiesc în exploatații de subzistență, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).