Parlamentul va discuta din nou eliminarea taxei pe "apa de ploaie” impusă populației și firmelor inclusiv la secetă

Parlamentul va discuta din nou eliminarea taxei pe "apa de ploaie” impusă populației și firmelor inclusiv la secetă
scris 2 nov 2015

Taxa de colectare a apei pluviale, impusă populației și firmelor inclusiv în lunile în care nu plouă, ar putea fi eliminată, dacă un proiect de lege depus în Parlament va fi aprobat. În urmă cu trei ani, a fost însă respins în Parlament un proiect similar.

În noul proiect, eliminarea taxei este argumentată prin metodologia imprecisă de calcul, neutilizarea de către operatorii de apă și canalizare a banilor astfel colectați pentru prevenirea inundațiilor și, mai ales, perceperea taxei în lunile în care nu plouă.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiatorii arată că prima condiție pentru impunerea unei taxe este o metodologie de calcul clară și precisă. Taxa de colectare a apei de ploaie, însă, se bazează pe statistici și estimări legate de cât ar fi plouat într-o anumită regiune, fără măsurători precise cu privire la cât s-a colectat efectiv în rețeaua de canalizare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Taxa este stabilită la nivel local, cu o formulă în care este luată în calcul cantitatea de apa care cade pe acoperiș și este preluată de rețelele de canalizare, înmulțită cu un anumit coeficient raportat la suprafața terenului sau a locuinței și cu tariful pentru canalizare, fiind semnalate și cazuri în care taxa a fost de 70 de lei.

“Este profund inechitabil ca românii să plătească pentru colectarea apei de ploaie atunci când nu plouă”, se afirmă în proiect.

În același document, operatorii de apă și canalizare sunt acuzați că nu ar utiliza banii colectați în acest mod pentru investiții în rețeaua de canalizare, astfel încât să fie prevenite în mod eficient inundațiile, ci transformă taxa în profit.

“Considerăm că se impune excluderea persoanelor fizice și persoanelor juridice de drept privat din sfera potențialilor plătitori ai acestei taxe. A accepta ideea contrară, și anume că persoanele private trebuie să plătească astfel de taxe către operatorii de apă și canalizare, înseamnă, de asemenea, a admite ideea că, în cazul unei inundații generate de insuficienta capacitate de colectare a apei pluviale în rețeaua de canalizare, cel care trebuie să plătească daune și să ofere ajutoare este tot operatul de apă și canalizare, nu statul”, susțin liberalii.

Ei mai arată că, până la implementarea unor mecanisme de determinare cât mai exactă a apei pluviale colectate, cetățenilor și companiilor nu le poate fi impusă o astfel de taxă arbitrară.

Potrivit inițitorilor legii, administrația publică trebuie să se îngrijească de colectarea apei pluviale și, în acest scop, ea trebuie să finanțeze operatorii acestor servicii.

De altfel, primăriile mai multor orașe, precum Craiova, Ploiești sau Rm. Vâlcea, au scutit în ultimii ani cetățenii de la plata “taxei pe apa de ploaie”, iar în alte orașe cetățenii au declanșat petiții pentru eliminarea ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
apa
ploaie
canalizare