Guvernul a aprobat majorarea salariului minim. Indicatorii luați în calcul și sectoarele economice vulnerabile

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim. Indicatorii luați în calcul și sectoarele economice vulnerabile
scris 13 ian 2021

Guvernul a stabilit, miercuri, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro. Potrivit proiectului de hotărâre pentru majorare, Guvernul a luat în calcul, la stabilirea noului nivel al salariului minim, o rată a inflației de 2,2% și creșterea reală a productivității muncii pe persoană de 0,8% în anul 2020.

Premierul Cîțu a precizat, după ședința de Guvern, că majorarea se poate aplica din luna ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

”La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației de 2,2% și 0,8 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020”, arată Guvernul.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, Executivul recunoaște că pandemia i-a afectat pe cei cu câștiguri reduse: ”Conform datelor INSSE, pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici”.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Guvernul arată însă că la stabilirea nivelului de 2.300 lei al salariului minim brut au fost avute în vedere următoarele considerente: 

- Pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,5 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere - Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri abrupte a numărului de îmbolnăviri;

- Scăderea produsului intern brut față de valoarea prognozată la începutul anului 2020: 1.141,1 mld. lei la început an și 1.050,0 mld. lei pentru sfârșit de an, reprezentând o scădere de 8,3%.

- Evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: început an 2020 - 5.429 lei; prognoza pentru sfârșit de an - 5.160 lei, rezultând o scădere de 5,2 %. 

Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu/ Cererea a fost trimisă ministrului Justiției CITEȘTE ȘI Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu/ Cererea a fost trimisă ministrului Justiției

În România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată de 2.230 lei un număr de circa 1,4 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 26,4 % din numărul total de salariați activi - 5,3 milioane

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară influențează, pe lângă cei 1,4 milioane de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi: 

- creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr.  448/2006 art.78(3));

- modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);

- majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit.b)art.180);

- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)).

Nimic nou în privința asigurărilor de locuințe. Gradul de acoperire rămâne sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș, cu doar 3% CITEȘTE ȘI Nimic nou în privința asigurărilor de locuințe. Gradul de acoperire rămâne sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș, cu doar 3%

Măsura creșterii salariului minim afectează sectoare cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

În ramurile comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, comerț cu ridicata, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete și transporturi terestre și transporturi prin conducte. sunt concentrați peste 30% din salariații remunerați la nivelul salariului minim, fiind astfel principalele ramuri influențate de măsura de majorare a salariului minim.

Alte sectoare economice vulnerabile sunt: activități de investigații și protecție, restaurante și alte activități de servicii alimentație, industria alimentară.

Raytheon plătește peste 500.000 dolari pentru soluționarea unei anchete. Gigantul american, acuzat că a vândut echipamente fabricate în România ca fiind “made in USA” CITEȘTE ȘI Raytheon plătește peste 500.000 dolari pentru soluționarea unei anchete. Gigantul american, acuzat că a vândut echipamente fabricate în România ca fiind “made in USA”

Guvernul arată că majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Totodată, majorarea salariului minim brut pe țară a condus la majorarea costului unitar cu forța de muncă și la scăderea profitabilității firmelor din sectoarele industriei producătoare de bunuri de consum, mai arată Executivul. 

Într-o formulare care poate da naștere la interpretări, în nota de fundamentare a hotărârii pregătite, Executivul mai susține că o creștere de 41 lei a salariului minim poate contribui la încadrarea în muncă a femeilor și tinerilor: ”Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.)”.

PROIECTUL DE HOTĂRÂRE DE GUVERN PENTRU MAJORAREA SALARIULUI MINIM - AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
minim
calcul
indicatori
guevrn
proiect
htarare
document